Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΒΟΜΒΑ! Πουλάμε F16 και άρματα για οικονομία - Ο υπουργός τι λέει;


panos

 Σε οικονομικό αδιέξοδο κινδυνεύουν οδηγούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περικοπές.
Οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, οπότε οι περικοπές 100.000.000 ευρώ φέτος και 200.000.000 ευρώ το 2016 θα δημιουργήσουν πολλά κενά γιαα την άαμυνα της χώρας. 
Τα 800 εκατ. ευρώ φαίνονται να είναι ανελαστικές δαπανες για μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται για συντηρήσεις και εκσυγχρονισμούς.
Με τα δεδομένα αυτά, καθώς δεν θα γίνουν μειώσεις προσωπικού, μελετάται η εξοικονόμηση πιστώσεων με την πώληση οπλικών συστημάτων. Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις συναλλαγές αυτές ώστε να γίνονται απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ως συνήθως πάλι θα επιβληθούν νομοθετικές λύσεις της τελευταίας στιγμής.
Στην πρώτη γραμμή της λίστας πωλήσεων είναι ένας αριθμός (περι τα 20) μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 30, τα πρώτα από τα οποία είχαν αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του '80.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει αντιδράσει εντονότατα, τονίζοντας ότι η μείωση του πραγματικού αριθμού των μαχητικών μας θα αφήσει κενά στην άμυνα του Αιγαίου, καθώς οι απαιτήσεις για αναχαιτίσεις των Τούρκων δεν έχουν μειωθεί.
Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει ότι θα "γλιτώσει" πουλώντας μία φρεγάτα τύπου S και συγκεκριμένα τη φρεγάτα "Μπουμπουλίνα", η οποία είναι σε παροπλισμό. Το πλοίο αυτό, αν και ήταν από τις τελευταίες φρεγάτες του τύπου που αποκτήθηκαν, παροπλίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, μόνο και μόνο διότι οι περικοπές που είχαν αρχίσει να επιβάλλονται κατέστησαν απαγορευτικό το κόστος επισκευών και συντηρήσεώς της.
Βέβαια, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη Λιβύη για αγορά δύο κανονιοφόρων. Το θέμα συζητείται από τα αρμόδια γραφεία του υπουργείου, τα οποία περιμένουν από το ΓΕΝ ενημέρωση σχετικά με το ποιές θα μπορούσαν να είναι αυτές.
Ακόμη, 200 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου BMP-1 ρωσικής προελεύσεως είναι στη λίστα του προς πώληση υλικού, αν και η τελική τους αξία θα είναι αμελητέα.
Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να δουλέψει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που θα πρέπει να τα εκσυγχρονίσει, εφόσον βέβαια λυθούν τα προβλήματα που απορρέουν από το γεγονός ότι η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση.
Ως ενδιαφερόμενοι για τα οχήματα αυτά φέρεται ότι είναι οι Αιγύπτιοι.
Αρχικά η συζήτηση αφορούσε 100 BMP-1, τα οποία ο Στρατός είχε θέσει εκτός υπηρεσίας. Θα επισκευάζονταν τα 75 και τα άλλα 20 θα "κανιβαλίζονταν" ώστε να χρησιμεύσουν ως ανταλλακτικά. Τώρα συζητείται να πουληθούν άλλα 100, τα οποία είναι σε ενέργεια και προφανώς θα λείψουν από τον σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς.




phgh:voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου