Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο του Τάκη Μπαλτάκου σε κυριακάτικο φύλλο καθημερινής εφημερίδας στο οποίο αποφαίνεται πώς η Γερμανία από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά σπρώχνει την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πώς αυτό είναι πλέον αναπόφευκτο, αφού ήδη βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος ήταν ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και συνεπώς γνώριζε πράγματα και καταστάσεις που λίγοι ήξεραν, η Γερμανία επιχειρεί σταδιακά να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ προκειμένου να προλάβει να θωρακισθεί η ίδια, αλλά και να μην δημιουργηθούν μεγάλες αναταράξεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Φάνηκε άλλωστε αυτό από την κρίση που δημιουργήθηκε στα τέλη του Ιουνίου, όταν η Ελλάδα έριξε την πιστολιά στον ΔΝΤ και ο κίνδυνος του Grexit χτύπησε κόκκινο. Η Γερμανία έβαλε την ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα προκειμένου να ισορροπήσει τις αγορές και να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια. Κάτι που το πέτυχε.
Όπως σημειώνει ο κ. Μπαλτάκος είχε εντοπίσει ο ίδιος τις κινήσεις των Γερμανών που σιγά σιγά οδηγούσαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, κι αυτό γιατί Σόιμπλε και Μέρκελ θέλουν ένα σκληρό νόμισμα με χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού, παραδειγματιζόμενοι από την εποχή του Χίτλερ που οδήγησε τότε την Γερμανία στην καταστροφή.
Η σύγκριση και μόνο αυτή αρκεί για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε πώς λειτουργούν οι Γερμανοί και τι πραγματικά επιδιώκουν. Θέλουν να καθυποτάξουν ολόκληρη την Ευρώπη και να αυξήσουν την επιρροή τους εκτός αυτής με μέσο την οικονομία, όταν ο Χίτλερ επιχείρησε να το πράξει με τα όπλα. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος για τη χώρα που αιματοκύλισε δύο φορές τον πλανήτη και τα αποτελέσματα της πολιτικής του τότε με το σήμερα είναι εξίσου τα ίδια.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιχειρεί ήδη να σαμποτάρει τη συμφωνία που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης Τσίπρα και δανειστών επαναφέροντας συνεχώς το σενάριο του Grexit, αλλά και αποφεύγοντας να κλείσει η συμφωνία και να αποδεσμευτούν τα χρήματα του ESM προς την Ελλάδα, παρ’ ότι η κυβέρνηση ψήφισε δύο νομοσχέδια με πρωτοφανή σε βαρβαρότητα μέτρα για τον ελληνικό λαό.
Και από το Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν δάκτυλο Σόιμπλε πίσω από τα τσαλιμάκια του ΔΝΤ, αλλά και από τις πληροφορίες που διακινούνται περί ενός τρίτου πακέτου μέτρων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και η κ. Μέρκελ πέτυχαν να κάνουν τον Αλέξη Τσίπρα να υποκύψει και να πει ναι σε όλα και τώρα εμφανίζονται έτοιμοι να τον αδειάσουν και να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους για Grexit.
Ήδη, έχουν κάνει τη μισή και πλέον διαδρομή για να πετύχουν τον τελικό τους στόχο. Έχουν κάνει περισσότερα από τα 2,5 βήματα όταν επί της ουσίας απαιτούνται 4 για να οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώ. Το πρώτο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών, το δεύτερο η επιβολή των capital controls και απομένουν η δημιουργία ενιαίας τράπεζας και η έκδοση του εθνικού νομίσματος.
Με την επιβολή των capital controls, που κανείς δεν ξέρει αν θα αρθούν και πότε οι δανειστές κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως την ελληνική οικονομία και να «δέσουν» χειροπόδαρα την κυβέρνηση, η οποία πλέον δεν έχει περιθώρια αντίδρασης παρά μόνο να εκτελεί τις εντολές του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Κατ’ αρχήν εγκλώβισαν καταθέσεις 120 δισ. ευρώ των Ελλήνων που δεν κατάφεραν να τις βγάλουν στο εξωτερικό. Από αυτές τα 30 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και ανήκουν σε πανεπιστήμια, φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 90 δισ. ευρώ σε μικροκαταθέτες.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πώς αν οι δανειστές δουν πώς η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της ή ότι μπορεί να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα θα προβούν σε «κούρεμα» καταθέσεων. Και αν αυτό δεν αρκέσει στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ, σε δεύτερο χρόνο θα πέσει «κούρεμα» και στα μικρότερα ποσά.
Με τα capital controls ελέγχουν πλήρως λοιπόν οι δανειστές την ελληνική οικονομία, μπορούν να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. Μπορούν επίσης να «χτυπήσουν» το μαύρο χρήμα. Και αυτός ήταν επίσης ένας από τους λόγους που επιβλήθηκαν. Γνώριζαν πώς η Ελλάδα επιβιώνει τα τελευταία χρόνια με τη διακίνηση μεγάλων ποσών σε «μαύρο» χρήμα. Τώρα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει.
Στις 5 Αυγούστου φτάνουν στην Ελλάδα κλιμάκια από το εξωτερικό προκειμένου να κάνουν τα stress test των τραπεζών και να διαπιστώσουν την κεφαλαιακή του επάρκεια, όπως και τι ποσό θα χρειασθούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Στην κυβέρνηση μιλούν για περίπου 10 δισ. ευρώ, αλλά κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο ακόμη και για 25 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από τη δανειοδότηση της χώρας από τον ESM εφόσον τελικώς υπάρξει συμφωνία. Θα συμβεί άραγε αυτό όμως; Τα σημάδια μέχρι στιγμής δεν είναι καθ’ όλου καλά, αφού όπως ειπώθηκε οι Γερμανοί κάνουν ότι μπορούν να σαμποτάρουν την συμφωνία, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ψήφισε τα προαπαιτούμενα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει πώς δεν συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Κοινώς λέει πώς τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να αποδώσουν.
Μέτρα που αν εφαρμοστούν θα μειώσουν το ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει και το 20%. Ήδη, οίκοι αξιολόγησης, όπως η Standard & Poor’ s κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ της χώρας 6% έως το τέλος του χρόνου, ενώ άλλοι οίκοι προβλέπουν πώς η μείωση μπορεί να ανέλθει στο 8%.
Ποιος είναι λοιπόν ο τελικός στόχος των Γερμανών. Το διαζύγιο Ευρωζώνης-Ελλάδας με συναινετικό τρόπο. Η επιστροφή στη δραχμή τοποθετείται περί την άνοιξη. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι οι αποκρατικοποιήσεις, που οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς είναι δύσκολο να γίνουν μέσα σε έξι μήνες και να αποδώσουν 50 δισ. ευρώ.
Με το περιβόητο Ταμείο που θα λειτουργεί αντί του ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα οι Γερμανοί επιχείρησαν να βάλουν πόδι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και όχι γιατί αντέδρασε ο κ. Τσίπρας, αλλά η άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Δεδομένου λοιπόν πώς δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μερικούς μήνες αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν σε πέντε χρόνια είναι σαφές πώς η τελευταία ευκαιρία που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση είναι πλασματική και απλά ενισχύει τα επιχειρήματα των δανειστών να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ.
phgh:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου