Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Δάνειο-γέφυρα 7 δισ. από τον EFSM

ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ


Δάνειο-γέφυρα 7 δισ. από τον EFSM

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Η Κομισιόν επιμένει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να χορηγηθεί ένα δάνειο - γέφυρα με τρίμηνη διάρκεια προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο (καταβολή δόσεων προς την ΕΚΤ, ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το ΔΝΤ κ.λπ.), οι οποίες υπολογίζονται στα 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η επιλογή αυτή έγινε επειδή, αφενός, κανένα κράτος-μέλος δεν προσφέρθηκε να χορηγήσει διμερές δάνειο προς την Αθήνα και, αφετέρου, οι «19» της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν να δώσουν χρήματα προτού υπάρξει συμφωνία για τη νέα τριετή δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών τους.
ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ 
Ωστόσο, καθώς ο μηχανισμός αυτός αφορά και τους «28» της Ε.Ε. και όχι μόνο τα μέλη της Ευρωζώνης -ουσιαστικά, από το 2010 που δημιουργήθηκε λόγω των έκτακτων αναγκών που είχε προκαλέσει η κρίση (πρώτα στην Ελλάδα και μετά και σε Ιρλανδία και Πορτογαλία), αποτελεί το «συμπλήρωμα» του EFSF και, μετέπειτα, του ESM- υπάρχουν ήδη ορισμένες χώρες που προβάλλουν αντιρρήσεις. Βασικός «σκόπελος» ήταν μέχρι χθες η Βρετανία, την επίσημη άποψη της οποίας εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Υπήρξαμε πάντοτε σαφείς ότι τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν χρηματοδότηση σε μια συμφωνία με μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα», είπε το πρωί.
Πάντως, το απόγευμα, το Λονδίνο έδειξε να μαλακώνει τη στάση του, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εγγυήσεις που ζήτησε και πήρε από τις Βρυξέλλες, ότι θα αποζημιωθεί σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου των 7 δισ. -κάτι που, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ντομπρόφσκις, αναμένεται να γίνει με τις πρώτες δόσεις του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι με τη στάση του ο Κάμερον έθεσε και πάλι το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του προς το ΔΝΤ, που πιέζει για μια γενναία αναδιάρθρωσή του ή και για «κούρεμα».
Εκτός από τη Βρετανία, υπάρχουν και άλλες από τις εννέα χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός ευρώ οι οποίες έχουν προβάλει αντιρρήσεις για τη χρήση του EFSM. Ανάμεσά τους είναι η Τσεχία και η Κροατία, με τον υπουργό Οικονομικών της δεύτερης να δηλώνει ότι το κόστος πρέπει να το αναλάβει αποκλειστικά η Ευρωζώνη.
ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ 
Βεβαίως, τυπικά είναι δύσκολο να μπλοκάρουν την έγκριση του δανείου, καθώς αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το σύστημα της «αναστέλλουσας μειοψηφίας» -δηλαδή, με τις ψήφους τουλάχιστον τεσσάρων χωρών της Ε.Ε., που ταυτόχρονα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 35% του συνολικού πληθυσμού της.
Παρ' όλα αυτά, οι ισχυροί της Ενωσης δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό έγινε προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός με το Λονδίνο.
[Τι είναι ο EFSM]
Ο EFSM ιδρύθηκε το 2010 και αναθεωρήθηκε το 2012, με στόχο να καλύπτονται σε περιόδους κρίσης και έκτακτης ανάγκης όλες οι χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο τα μέλη της Ευρωζώνης. Ο Μηχανισμός επιτρέπει στην Κομισιόν να δανειστεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποσό μέχρι και 60 δισ. ευρώ από τις αγορές, όπου η αξιοπιστία της Ε.Ε. αξιολογείται με «τριπλό Α».
Στη συνέχεια, το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για δανεισμό εκείνης της χώρας-μέλους που έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, επικαλούμενη έκτακτες συνθήκες και δυσκολίες. Οι προϋποθέσεις είναι δύο: Αφενός να υπάρξει έκθεση που να αποτιμά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και αφετέρου να είναι εν ισχύ ένα πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής, με συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται δε ότι στο παρελθόν ο EFSM είχε χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τις οποίες δάνεισε το 2011 με 48,5 δισ. ευρώ -22,5 δισ. για την πρώτη και 26 δισ. για τη δεύτερη- με τριετή περίοδο χορήγησης σε δόσεις, που έληξε το 2014. Για την Ελλάδα, πάντως, η πρόταση είναι το ποσό να δοθεί εφάπαξ, λόγω των επιτακτικών αναγκών χρηματοδότησης τον Ιούλιο.
Κανένα κράτος
Η επιλογή του EFSM, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, έγινε επειδή, αφενός, κανένα κράτος-μέλος δεν προσφέρθηκε να χορηγήσει διμερές δάνειο προς την Αθήνα και, αφετέρου, οι «19» της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν να δώσουν χρήματα προτού υπάρξει συμφωνία.
Σκόπελος
Βασικός «σκόπελος» ήταν μέχρι χθες η Βρετανία, την επίσημη άποψη της οποίας εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Υπήρξαμε πάντοτε σαφείς ότι τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν χρηματοδότηση σε μια συμ- φωνία με μια χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα», είπε το πρωί.






phgh:imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου