Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με… αέρα Ρωσίας (Βίντεο)


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Λίγες μόλις ώρες μετά τη σύναψη ισχυρής οικονομικής συμφωνίας
Μήνυμα προς την Ε.Ε. έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, λέγοντας πως οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρνώντας στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΟΥΠΟΛΗΣ
Όπως είπε, με εμμονή στις πολιτικές λιτότητας κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και το ζήτημα είναι αν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη σε πολιτικές αλληλεγγύης ή θα συνεχίσει σε πολιτικές αδιέξοδων προγραμμάτων.
«Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αλλά είμαστε λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και δεν φοβάται να ανοιχθεί σε καινούριες θάλασσες για να φθάσει σε νέα ασφαλή λιμάνια».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Μια χώρα πρέπει να έχει πολυδιάστατη στρατηγική, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ετσι απάντησε ο ίδιος στο ερώτημα γιατί δεν είναι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύεται.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Το οικονομικό βάρος του πλανήτη έχει μετατοπιστεί. Αναδυόμενες χώρες αναδεικνύονται και ο οικονομικός κόσμος αλλάζει, τόνισε. Οι αλλαγές δεν οδηγούν από μόνες σε ένα ποιο ειρηνικό και πιο σταθερό κόσμο. Οι προκλήσεις όπως η φτώχια και η ανεργία παραμένουν, ενώ περιφερειακές κρίσεις ξεσπούν.
Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η μετατόπιση του κέντρου βάρους του πλανήτη θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Για την Ευρώπη το διακύβευμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ή θα παραμείνει προσκολλημένο σε παλαιά δόγματα.
«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κακός οιωνός και οδήγησε σε αναβίωση ενός νέου τύπου ψυχρού πολέμου που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία του Μινσκ είναι πολύτιμη και πρέπει να προχωρήσει», σημείωσε.
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στο κέντρο πολλών από τις περιφερειακές εντάσεις. Επιδιώκει να καταστεί κόμβος επενδύσεων, εμπορίου και τουρισμού στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχουμε. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία».
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και ξέρουμε να τις αποφεύγουμε, όπως ξέρουμε να ανοιγόμαστε σε μεγάλα πελάγη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο γυρίζοντας πίσω στις καταστατικές της αρχές, όπως η αλληλεγγύη. Με την εμμονή στην ύφεση αυτό είναι αδύνατο.
Το ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα επανέλαβε. Το ζήτημα είναι αν η ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη ή σε αδιέξοδα και αποτυχημένα προγράμματα.
Το ζήτημα για εμάς, πάντως είναι να αλλάξουμε και να πετύχουμε.

phgh:http://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου