Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Νεκρός ο καταζητούμενος Δραβίλας- συνελήφθησαν Χριστοδούλου και Τσιρώνης, επικηρυγμένος για τους «ληστές με τα μαύρα»

Ανατροπή - τα δαχτυλικά αποτυπώματα έδειξαν ότι δεν ήταν ο καταζητούμενος Πετρακάκος, ένας απο τους συλληφθέντες

Στον εισαγγελέα οδηγούνται εντός της ημέρας οι δύο συλληφθέντες στην κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΚΑΜ στην Αγχίαλο Μαγνησίας

Ενώ έως πριν από λίγο υπήρχαν πληροφορίες ότι συλληφθέντες ήταν οι Σπύρος Χριστοδούλου και Γιώργος Πετρακάκος, έγινε γνωστό από την Αστυνομία ότι τελικά δεν είναι ο Γιώργος Πετρακάκος ο ένας συλληφθείς.

Μετά από ταυτοποίηση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον Γρηγόρη Τσιρώνη, μέλος της ομάδας των «ληστών με τα μαύρα», που ήταν επικηρυγμένος με 600.000 ευρώ από το 2009 για ληστείες.

Τα ξημερώματα επιβεβαιώθηκε ότι ο κακοποιός, που σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκτόνησε πριν την έφοδο των δυνάμεών της στο σπίτι- κρησφύγετο, είναι ο Σπύρος Δραβίλας. Κατά την ΕΛΑΣ, ο Δραβίλας αυτοκτόνησε με καλάσνικοφ όταν οι αστυνομικοί έχοντας κυκλώσει το σπίτι, κάλεσαν τους τρεις καταζητούμενους να παραδοθούν.

Ο 27χρονος Γρηγόρης Τσιρώνης δεν συμμετείχε στην ληστεία του Διστόμου, όπως οι άλλοι δύο ληστές, αλλά ήταν μέλος της συμμορίας «οι ληστές με τα μαύρα».

Οι πέντε «ληστές με τα μαύρα» διέπραξαν - από τον Νοέμβριο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2006 - επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα με συνολική λεία που προσήγγιζε τις 700.000 ευρώ, ενώ το 2009 τρία από τα μέλη της, ο Σίμος Σεϊσίδης, ο αδελφός του Μάριος και ο - συλληφθείς πλέον - Γρηγόρης Τσιρώνης, είχαν επικηρυχθεί έναντι 600.000 ευρώ.

Ολοι οι ληστές φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες, ενώ σε όλες τις ληστείες υπήρχε ένας χρονομέτρης της ληστείας κατ΄ αντιγραφήν σεναρίου μιας αμερικανικής ταινίας.

Στις 16 Ιανουαρίου 2006 στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στην οδό Σόλωνος αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 29χρονος Ιωάννης Δημητράκης, μέλος της ένοπλης ομάδας.

Υστερα από έρευνες της Ασφάλειας Αττικής κατηγορήθηκαν από τις δικαστικές αρχές για συμμετοχή στη «συμμορία με τα μαύρα» οι προαναφερθέντες καταζητούμενοι.

Τα τελευταία χρόνια τόσο οι αδελφοί Σεϊσίδη, όσο και ο Τσιρώνης είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ελάχιστες πληροφορίες για τις κινήσεις των καταζητουμένων.

Η δράση των «ληστών με τα μαύρα» έχει συνδεθεί - εξαιτίας ευρημάτων της Αστυνομίας - και με τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Οσο για τους αποκαλούμενους «ληστές του Διστόμου» έχουν κατηγορηθεί για σωρεία ένοπλων ληστειών σε όλη την Ελλάδα, ενώ θεωρείται ότι κινούνται και αυτοί στις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας, έχοντας συνεργασθεί με τον τρομοκράτη του Επαναστατικού Νίκο Μαζιώτη, αλλά και με τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο κακοποιό Βασίλη Παλαιοκώστα.

Οι Δραβίλας, Πετρακάκος (ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά στους συλληφθέντες) και Χριστοδούλου ως συγκροτημένη ομάδα λήστεψαν στις 22 Αυγούστου 2014 το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο Βοιωτίας στις 22 Αυγούστου 2014, με λεία 300.000 ευρώ και έχοντας κρατήσει όμηρο τον ταμία της τράπεζας επιβιβάσθηκαν  σε φουσκωτό ταχύπλοο και διέφυγαν.

Μετά από μια σειρά ληστειών στη Θεσσαλία, όπου τα στοιχεία από τις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και το υλικό από κάμερες έδειχναν ότι δράστες ήταν οι τρεις ληστές, ειδική ομάδα αστυνομικών μετέβη στην περιοχή αναζητώντας στοιχεία και πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους τρεις καταζητούμενους και ενδεχομένως και στον Βασίλη Παλαιοκώστα. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. οι τρεις ληστές είχαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του.

Οταν, πριν από περίπου μια εβδομάδα, εντοπίστηκε η μονοκατοικία στη Χρυσή Ακτή Αγχιάλου, όπου βρίσκονταν οι καταζητούμενοι, το σπίτι μπήκε υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, με την προσδοκία είτε να εμφανιζόταν κάποια στιγμή ο Παλαιοκώστας, είτε οι τρεις να οδηγούσαν την ΕΛ.ΑΣ. σ' αυτόν.

Αυτό τελικά δεν έγινε και έτσι το μεσημέρι της Παρασκευής αποφασίσθηκε να γίνει η επιχείρηση της ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη των τριών.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. όταν οι τρεις καταζητούμενοι κλήθηκαν από τους αστυνομικούς να βγουν από το σπίτι και να παραδοθούν, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί μέσα στη μονοκατοικία και ακολούθως οι Τσιρώνης και Χριστοδούλου βγήκαν έξω, δηλώνοντας ότι «ο Σπύρος αυτοκτόνησε». Η ταυτότητα του νεκρού επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της αστυνομίας.

Στη μονοκατοικία της Αγχιάλου βρέθηκαν όπλα, αλλά και τρία αυτοκίνητα- μια Jaguar, ένα Nissan Navara και ένα Wolkswagen Passat.


Ποιοι είναι οι συλληφθέντες

O 34χρονος Σπύρος Δραβίλας, ο αποκαλούμενος «καρφάκιας»,  συμμετείχε σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην πρώτη απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάϊ, με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, τον Ιούνιο του 2006.

Ο Δραβίλας ήταν δραπέτης από τον Ιούνιο του 2013, οπότε και παραβίασε την άδεια που του χορηγήθηκε από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείτο. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Δραβίλας είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, επειδή δεν του χορηγούσαν άδεια.

Ο 44χρονος Σπύρος Χριστοδούλου απασχόλησε για πρώτη φορά την Αστυνομία τον Ιούνιο του 1995, όταν είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του στη μεγάλη ληστεία του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας, όπου η συμμορία είχε δολοφονήσει τον ταμία του νοσοκομείου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2001 είχε πάρει μονοήμερη άδεια από τις φυλακές Kορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή 16 ετών για υποθέσεις ληστειών και εκβιασμών, αλλά δεν επέστρεψε.

Τον Οκτώβριο του 2001 συνελήφθη στα διόδια Aφιδνών έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς, ενώ κατά την κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε μαζί με τον Ελληνοαμερικανό κακοποιό Πίτερ Σέντομ, τον Αλβανό κρατούμενο Κονσταντίν Πόπα, τον  οποίο θεωρούσαν ότι «ήταν καταδότης της ΕΛ.ΑΣ»

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Χριστοδούλου, μαζί με τρεις συνεργούς του που κρατούσαν καλάσνικοφ και άλλα όπλα, λήστεψε  το 2011 υποκαταστήματα τραπεζών στον Γαλατά, στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, με λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

phgh: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου