Προς οριστική ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας φαίνεται να οδηγείται ο Ερντογάν μετά από την πρόταση των Ρώσων για προμήθεια Su-35, στον απόηχο του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Παρόλο που το τοπίο είναι ακόμα θολό όσο αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει αναποφάσιστος, η Άγκυρα παραμένει κάθετη στη στρατηγική της και δηλώνει πως «αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη».
Ακάθεκτη συνεχίζει η Τουρκία την προσέγγιση της με τη Ρωσία, μετά και την επίσημη αναστολή συμμετοχής της από το πρόγραμμα των F-35 από τις ΗΠΑ. Μπορεί από τουρκικούς κύκλους να εκφέρεται η δυσφορία του Ερντογάν για τον αποκλεισμό της χώρας του, παρόλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποκύψει στις αμερικανικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, εντούτοις με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά και την επιβολή αποκλεισμού, η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια διαλλακτικότητας.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι”, δήλωσε ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ την Πέμπτη (18/7).
Ανέφερε μάλιστα με νόημα πως «χρησιμοποιείται η λέξη αναστολή και όχι τη λέξη αφαίρεση. Η αφαίρεση μπορεί να έχει δικές της διατάξεις». Η συγκεκριμένη αναφορά έχει τη δική της σημασία, αξιολογώντας και την προσέγγιση του αμερικανικού Πενταγώνου στο σύνολο της.
Το Πεντάγωνο, τηρώντας τη γραμμή Τραμπ απέφυγε να «κόψει» εντελώς τους συμμαχικούς δεσμούς με την Άγκυρα, μιας και όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, πρόκειται για μια «πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.
Ρωσική διείσδυση
Με τη σύναψη συμφωνίας για τα πυραυλικά συστήματα S-400 με την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία απέκτησε έναν (κατά πολλούς) ανέλπιστο φίλο, ο οποίος πέραν του μισού αιώνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες του ΝΑΤΟ.
Μετά και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, οι Ρώσοι προθυμοποιούνται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται πλέον στην πολεμική αεροπορία των Τούρκων, με την προσφορά τους για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35.
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Σεργκέι Τσεμέζοφ. Συγκεκριμένα ο Τσεμέζοφ ανέφερε πως «εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35».
Μια τέτοια προοπτική, αναμένεται να τορπιλίσει ακόμη περισσότερο τις δοκιμαζόμενες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει αποφασίσει αν θα επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την προμήθεια των S-400.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αρχικά ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζει για την ώρα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 μόνο για να …αλλάξει γνώμη λίγο αργότερα και να υποστηρίξει το αντίθετο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του μέσα σε λίγα λεπτά. «Το εξετάζουμε (σ.σ. κυρώσεις), είναι πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους… Το εξετάζουμε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου