Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γενεύη...


ΓενεύηΤο επιβλητικό Palais de Nations των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη φιλοξενεί για ακόμα μία φορά τους πρωταγωνιστές ενός από τα...
μακροβιότερα σίριαλ της διεθνούς σκηνής που ονομάζεται «συνομιλίες για το Κυπριακό». Μια συμφωνία θα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί, δήλωσε την Δευτέρα ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Οι ηγέτες δείχνουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση», υποστήριξε ο Εσπ. Έιντε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «Είμαστε τώρα στην τελική στιγμή. Είμαστε τώρα στην ώρα της αλήθειας».

Κατά τις πρωινές συναντήσεις, Αναστασιάδης και Ακιντζί, συζήτησαν Περιουσιακό αλλά και ζητήματα που άπτονται της Διακυβέρνησης.

Τον πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μάικλ Μιλλερ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το απόγευμα ο ΠτΔ θα ανταλλάξει απόψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία ακολούθως θα συζητήσει με τη μορφή brainstorming, με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Τα μεγάλα αγκάθια

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Εφ.Συν.» στη Γενεύη, Άκης Φάντης, στην πρώτη φάση των συνομιλιών, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία στα 8 με 10 σημαντικά θέματα που ακόμα εκκρεμούν.

Τι έμεινε προς διαπραγμάτευση στη Γενεύη; Έμειναν, μεταξύ άλλων, τρία πολύ βασικά θέματα, το εδαφικό-περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα αγκάθια, η επίλυση των οποίων πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική λύση.

Στη διεθνή διάσκεψη, που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Πέμπτη τις διακοινοτικές συνομιλίες, θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Για μεν το εδαφικό δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των πλευρών, αφού τους χωρίζει μόλις 1%.

Ομως αυτό το 1% αφορά τη Μόρφου, με τις δυο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους.

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα.

Ο μεν Μουσταφά Ακιντζί επανειλημμένα δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τ/Κ πλευρά να υιοθετηθεί, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί δημοσίως.

Αυτή η τοποθέτηση μπορεί να ερμηνευτεί ως μέρος της τακτικής σε ένα πάρε-δώσε που θα γίνει σ' αυτό το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός πίεσης για παραχωρήσεις ίσης αξίας από την άλλη πλευρά.

Οσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, και εδώ υπάρχει διχογνωμία.

Ο μεν Ακιντζί και η Τουρκία υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, ενώ η δική μας πλευρά (και η Ελλάδα) θεωρεί ότι σε μια ανεξάρτητη χώρα δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε ξένα στρατεύματα, ούτε φυσικά εγγυήσεις...




nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου