Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η λέξη που βάζει «φωτιά» στις εξελίξεις - ΒΙΝΤΕΟ

Η λέξη που βάζει «φωτιά» στις εξελίξεις - ΒΙΝΤΕΟ

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Την ώρα που στα θέματα του ονόματος των Σκοπίων και της Θράκης, η κυβέρνηση δείχνει άκρα υποχωρητικότητα, σε σχέση με το Αιγαίο, καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες μία πρωτοφανής και περίεργη ένταση στα ελληνοτουρκικά, με την προσοχή να είναι στραμμένη εκεί.

Ως γνωστόν, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απάντησε με «Μολών Λαβέ» στην ρητορική τού κεμαλικού κόμματος (CHP) της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει παράνομα νησιά στο Αιγαίο.
Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο γνωστός για τις εμπρηστικές και προκλητικές του δηλώσεις βουλευτής της αντιπολίτευσης Οζτούρκ Γιλμάζ, όχι μόνο υποσχέθηκε ότι «όταν το CHP έρθει στην εξουσία, θα αποκαλύψουν ένα-ένα τα τουρκικά ονόματα των 156 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που ανήκουν στην Τουρκία, διακηρύττοντάς το σε όλο τον κόσμο», αλλά απείλησε τον ΥΠΕΘΑ ότι «θα φάει καμιά βαριοπούλα στο κεφάλι, εκεί που δε θα το περιμένει».
Δεν θα σταθούμε στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών, η οποία μπορεί να κρύβει πολλά από πίσω, αλλά στην λέξη που χρησιμοποίησε ο τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης: ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ!
Το μυαλό μας αυθόρμητα οδηγείται στην «Επιχείρηση Βαριοπούλα».
 Χρονολογείται από το 2003 και πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.
Για όσους θυμούνται, το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Taraf.
Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο ελληνοτουρκικής έντασης.
Μάλιστα, οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο και της κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Έβρου!
Τι σημαίνει αυτό;
Μήπως η απειλή των Κεμαλιστών δεν απευθυνόταν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον Ερντογάν πως, δηλαδή, το κοσμικό Κράτος του Κεμάλ θα προκαλέσει πραγματική ένταση με την Ελλάδα και όχι απλά για δημόσιες σχέσεις;
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επιθυμεί την εξουσία και δεν αποκλείεται η κόντρα κεμαλιστών-ισλαμιστών να τελειώσει, με την πρόκληση, αργά ή γρήγορα, «θερμού επεισοδίου» με την χώρα μας.
Η εκτίμησή μας είναι πως η χρήση της λέξης «Βαριοπούλα» από τουρκικά χείλη, μόνο τυχαία δεν είναι και φανερώνει πως δεν έχει ξεχαστεί το περιβόητο σχέδιο, παρά τις συλλήψεις και τις ποινές που επεβλήθησαν από την κυβέρνηση Ερντογάν σε τούρκους αξιωματικούς, εμπλεκόμενους σε αυτό.




el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου