Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Με διχοτόμηση της Κύπρου απειλούν τώρα οι Βρετανοί!


Τι θα επιδιώξουν στην επόμενη συνάντηση για την επίλυση του Κυπριακού

Αρχίζουν να αποκαλύπτονται σταδιακά τα πραγματικά συμφέροντα των Βρετανών όσον αφορά το Κυπριακό, οι οποίοι είχαν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά περιμένοντας προφανώς την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για να επανάλθουν δριμύτεροι στην επόμενη φάση των συνομιλιών, που όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθούν σύντομα. Έχοντας αυτό υπόψη, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, σε άρθρο του στην Independent αναφέρει ότι μόνο μία “λύση” υπάρχε για το Κυπριακό:  η διχοτόμηση!

«Μόνο ένα διχοτομημένο νησί θα θέσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων», υποστήριξε σε ομότιτλο άρθρο του, αναφέροντας ότι κάθε επόμενη προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου θα απορριφθεί από την «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση». Συνεχίζοντας, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες κυρίως στην ελληνική εθνική στρατηγική για τις χρόνιες αποτυχίες σε ενδεχόμενη λύση και σημείωσε πως «είναι ώρα να τερματιστεί αυτή η φάρσα ότι μια συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση για ένωση του νησιού με μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα είναι ποτέ πιθανή».
Πρόσθεσε ότι η λύση είναι να διχοτομηθεί το νησί και να αναγνωριστεί διεθνώς το τουρκοκυπριακό “κράτος στο βορρά”. Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να υπερασπιστεί την Τουρκία λέγοντας: «Μπορεί να ισχυριστεί κανείς, όπως πολλοί έχουν κάνει, ότι οι Τούρκοι υπερέβαλαν με τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν εγκατεστημένους στο νησί έκτοτε. Αλλά είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε απλώς να μείνει άπρακτη. Σίγουρα η Βρετανία δε θα έμενε άπρακτη εάν ήταν μία βρετανική μειονότητα υπό μία τέτοια απειλή».
Ο Στρο, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από το 2001 έως το 2006, υπεραμύνθηκε του σχεδίου Ανάν, ανατρέχοντας στην εποχή που και ο ίδιος είχε πιέσει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο να αποδεχτούν την συμφωνία. Ανέφερε πως «σε μία από τις χειρότερες στρατηγικές αποφάσεις ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς με τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, συμφώνησε να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, ανεξαρτήτως του αν είχε επιτευχθεί συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους». Για τον ίδιο, η «ελληνοκυπριακή Κύπρος», όπως την αναφέρει, δεν έχει υπάρξει υπόδειγμα μέλους της ΕΕ, αναφερόμενος στην «υπαρξιακή» τραπεζική κρίση, η οποία «προκλήθηκε εν μέρει από το ρόλο της Κύπρου ως προτιμητέου εξωχώριου τραπεζίτη της Ρωσίας».
Κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι ώρα, κατά την άποψή μου, η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να εγκρίνει τη διχοτόμηση του νησιού. Αυτό θα ήταν πολύ πιο πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, παρά η συνέχιση του ανώφελου πανηγυριού των περαιτέρω διαπραγματεύσεων για μια λύση που δεν μπορεί να υπάρξει».





el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου