Συνέντευξη-Παραπληροφόρηση
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ….
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΡΥΠΝΟΥΝ….
Η ε/κ πλευρά, που τώρα ζητά να συνεχίσουμε πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες, ακόμα και τώρα δεν το σέβεται, ισχυρίζεται σε συνέντευξη του στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο οποίος, συμπεραίνει ότι αυτό που ήθελε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν να έρθει πίσω και να προχωρήσει με την προεκλογική του ατζέντα παρά να τελειώσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.
Η συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού ήταν στο τραπέζι και δεν την πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζει ο Ναμί που σημειώνει ότι αν ο ΠτΔ έλεγε πως ήθελε να μείνει στο Κραν Μοντάνα, τότε ο Γκουτέρες θα επέτρεπε τη διαδικασία να προχωρήσει λίγες ακόμα μέρες.
«Δεν μπορείτε να περιμένετε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάθεται και να περιμένει την καλή θέληση της ε/κ ηγεσίας» σημειώνει σε άλλο σημείο ο Τ/κ διαπραγματευτής.
Όπως λέει ο Οζντίλ Ναμί, η ιστορική απόπειρα να επιτευχθεί κοινά αποδεχτός συμβιβασμός έγινε προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και απέτυχε.
Σύμφωνα με τον Οζντίλ Ναμί, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη, ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν βλέπει ρεαλιστική ευκαιρία για να φέρει κοντά τις δυο πλευρές ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος. Έτσι αυτή η περίοδος συλλογισμού θα συνεχιστεί μέχρι τα αποτέλεσμα των εκλογών, πρόσθεσε.
Με τι αίσθηση γυρίσατε από τη Νέα Υόρκη· έκλεισε προς το παρόν το παράθυρο λύσης; Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές των Ε/κ δεν βλέπει ρεαλιστική ευκαιρία για να φέρει κοντά τις δυο πλευρές ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος. Έτσι αυτή η περίοδος συλλογισμού θα συνεχιστεί μέχρι τα αποτέλεσμα των εκλογών. Το γενικό κλίμα από τις συναντήσεις που είχαμε στη Νέα Υόρκη, όχι μόνο με τον ΓΓ αλλά και με διπλωματικές αποστολές, ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, νιώθουν ότι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο έχει αφεθεί πίσω με τη Διάσκεψη της Κύπρου. Όλοι μας είπαν ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να προχωρήσουμε χωρίς να αγνοούμε ό,τι έγινε.
Τι θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει ώστε να επιτευχθεί λύση; Κανείς δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να απαντήσουμε στο τι δεν μπορεί να γίνει και ότι δεν μπορούμε να επαναλάβουμε την παλιά διαδικασία ανοικτού τέλους που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις δυο χρόνων. Όπως ο «πρόεδρος» Ακιντζί δήλωσε σε πολλές δημόσιες συνεντεύξεις του, χρειαζόμαστε μια πολύ καλά καθορισμένη διαδικασία, με ξεκάθαρη τελική γραμμή. Οτιδήποτε αποφασίσουμε θα είναι διαφορετικό από αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών αλλά το ότι η διαδικασία δεν οδήγησε στη λύση μετά από 50 χρόνια. Χρειάζεται να δούμε ποια θα είναι η απόφαση των Ε/κ στις Προεδρικές και μετά τι είδους ρεαλιστική διαδικασία μπορούμε να έχουμε για να πετύχουμε μια κοινή αποδεχτή λύση.
Μα υπάρχει το πλαίσιο Γκουτέρες. Το πλαίσιο Γκουτέρες τέθηκε στο τραπέζι για να φέρει μια πετυχημένη κατάληξη στη Διάσκεψη της Κύπρου. Η αρχική μας απάντηση ήταν πλήρως εναρμονισμένη με αυτές τις αρχές, αυτό το επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά η αρχική απάντηση των Ε/κ ήταν εκτός του πλαισίου και έπρεπε να την αλλάξουν. Εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν πήρε τη συμφωνία. Η άρνησή του να τη δεχτεί δημιούργησε μια νέα κατάσταση. Τώρα λέει ότι θέλει την τ/κ πλευρά να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες και να συνεχίσει τις συνομιλίες πάνω σε αυτό. Αν αυτή είναι η θέση του, γιατί δεν έδωσε ώθηση προς τα μπρος ώστε να καταλήξουν οι συνομιλίες όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά τις αποδέχτηκε στο Κραν Μοντάνα; Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι βασικά αυτό που ήθελε ήταν να έρθει πίσω και να προχωρήσει με την προεκλογική του ατζέντα παρά να τελειώσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.
Η Τουρκία δεν έβαλε στο χαρτί τις θέσεις της για στρατεύματα και εγγυήσεις; Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση διότι κι οι Ε/κ δεν έβαλαν γραπτώς τις θέσεις τους πάνω στα θέματα που είχαν απομείνει και ο Γκουτέρες μας ήθελε να οριστικοποιήσουμε. Ο Αναστασιάδης ήθελε την τουρκική πλευρά να βάλει γραπτώς μόνο το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων και η τουρκική πλευρά του απάντησε πως αγνοεί τις άλλες πτυχές του πλαισίου. Του ζήτησε να βάλει γραπτώς τις δικές του θέσεις και να τις δώσουν την ίδια στιγμή μαζί στον Γκουτέρες. Αρνήθηκε λέγοντας πως στα άλλα θέματα έδωσε όσα μπορούσε και ήθελε να πάρει μόνο στο θέμα Ασφάλεια και Εγγυήσεις.
…Που είναι κόκκινη γραμμή για τους Ελληνοκύπριους. Θα έπρεπε να έλεγε πως, για να μπορέσει να αποδεχτεί θέματα πέρα από την ασφάλεια και εγγυήσεις, ήταν έτοιμος να κάνει βήματα για να ικανοποιήσει το πλαίσιο Γκουτέρες.
Μα σας έδωσε την εκ περιτροπής προεδρία. Αυτό ήταν ένα σημείο που υπόκειται σε πολλούς όρους. Η ε/κ πλευρά δεν έδωσε ένα πακέτο προτάσεων που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές του πλαισίου Γκουτέρες και η τουρκική πλευρά δεν το έκανε, αλλά η τ/κ πλευρά ήταν έτοιμη να δώσει γραπτές τις θέσεις της, όχι στον Αναστασιάδη για να διαρρεύσουν από τον περίγυρό του στον Τύπο. Γι’ αυτό, για να προστατευτεί η μυστικότητα της συμφωνίας μέχρι να γίνει, εμείς ως τουρκική πλευρά είπαμε να ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας γραπτώς και να τις δώσουμε στον ΓΓ και ήταν ο Αναστασιάδης που αρνήθηκε, όχι εμείς. Γι αυτό λέω ότι η συμφωνία ήταν στο τραπέζι και δεν την πήρε. Ήταν ένα ιστορικό λάθος. Ένα τεράστιο λάθος και όλοι σήμερα το αναγνωρίζουν. Η ιστορική απόπειρα να επιτευχθεί κοινά αποδεχτός συμβιβασμός έγινε προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα και απέτυχε.
Οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι ο λόγος της αποτυχίας δεν ήταν η Τουρκία, αλλά κυρίως οι Τουρκοκύπριοι που ήταν πολύ λαίμαργοι, με παράλογες απαιτήσεις. Αυτή είναι η άποψη των Ελληνοκυπρίων ομολόγων μου; Διαπραγματευόμασταν, γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πολλά. Το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρο, μία θετική ψήφος στη λήψη αποφάσεων πρέπει να γίνει αποδεχτή. Έγινε αποδεχτή από τους Ελληνοκύπριους; Όχι.
Λένε πως μια θετική ψήφος σε κάθε απόφαση δεν είναι καν συνομοσπονδία. Βλέπετε, τώρα πάμε πίσω και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε με τον Γκουτέρες. Η ε/κ πλευρά, που τώρα ζητά να συνεχίσουμε πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες, ακόμα και τώρα δεν το σέβεται. Αυτό που καταλαβαίνουν και θέλουν να θυμούνται από το πλαίσιο είναι μόνο την τελευταία πρόταση που λέει ότι το δικαίωμα επέμβασης δεν είναι βιώσιμο και το μεταφράζουν με τον τρόπο που θέλουν, μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις από την πρώτη μέρα. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Πρώτον, ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πακέτο, μιλά για εκ περιτροπής προεδρία, μια θετική ψήφο, προστατεύει τους χρήστες στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, μιλά για ισοδύναμη μεταχείριση στους Τούρκους υπηκόους όταν και όλοι μας γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά τα θέματα δεν αναφέρονται στις δημόσιες δηλώσεις στον νότο και ο κόσμος αφήνεται να πιστεύει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι μόνο για το δικαίωμα επέμβασης, για το οποίο μίλησε αλλά δεν είπε ότι θα σταματήσει από την πρώτη μέρα.
Δεν είπε όμως μετά από 15 χρόνια. Δεν ανέφερε χρονικό πλαίσιο, το άφησε ανοικτό. Τα 15 χρόνια ήταν η αρχική μας θέση, επίσημα γραπτώς είπαμε ότι μπορεί να δεχτούμε τα 10 χρόνια, είπαμε επίσης ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει το επόμενο βήμα στα άλλα σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε και πιο πολλά διότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν τελικές και ελπίζαμε να τις οριστικοποιήσουμε εκείνο το βράδυ, αλλά μάθαμε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε πακετάρει για να φύγει το επόμενο πρωί αντί να μείνει για να συνεχίσει.
Μα ο ΓΓ τερμάτισε τη συνάντηση. Μετά που πληροφορήθηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να γυρίσει πίσω στην Κύπρο. Αν ο κ. Αναστασιάδης έλεγε πως ήθελε να μείνει στο Κραν Μοντάνα, ότι κάναμε πρόοδο, τότε ο Γκουτέρες θα επέτρεπε τη διαδικασία να προχωρήσει λίγες ακόμα μέρες, αλλά ο Αναστασιάδης δεν έδωσε αυτή την ευκαιρία.
Τότε γιατί ανησυχείτε με την έκθεση του ΓΓ; Όχι, δεν ανησυχούμε, μας είπε -και τον εμπιστευόμαστε- ότι θα είναι αντικειμενική η έκθεση και θα δείτε την επιβεβαίωση των όσων σας λέω.
Θα καταλογίσει ευθύνες; Δεν είναι θέμα ευθυνών, ούτε εγώ καταλογίζω ευθύνες σε κανέναν, απλά εξιστορώ το τι έγινε και αυτό θα το δείτε ότι αντικατοπτρίζεται στην έκθεση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό, το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών δεν είναι σημαντικό.
Χρειάζεται να αλλάξει η διαδικασία
Πολλοί έχουν απογοητευτεί διότι πίστεψαν ότι είσαστε υπέρ της λύσης ενώ τώρα βλέπουν να καλείτε τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους, να βάζετε δασμούς για τις προμήθειες που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, να σκέφτεστε να ανοίξετε την κλειστή πόλη των Βαρωσίων, να ξεκινάτε σχέδιο Β. Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες δουλέψαμε πολύ καλά μαζί κάτω από την καθοδήγηση των ηγετών μας. Με τη βοήθεια του φίλου Ανδρέα Μαυρογιάννη κάναμε πάρα πολύ σημαντική πρόοδο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για άνευ προηγουμένου πρόοδο και αυτό μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια. Δημιουργήσαμε πολύ καλές σχέσεις ο ένας με τον άλλο, καταφέραμε να δουλέψουμε ως ομάδα. Αυτό αυξάνει την απογοήτευσή μου διότι όταν πήγαμε στο Κραν Μοντάνα, αισθανόμουν πολύ σίγουρος ότι θα κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς και θα το κλείναμε. Τώρα δεν μπορούμε να λέμε ότι ήταν μια άλλη συνάντηση και θα συνεχίσουμε όπως παλιά.
Είναι το τέλος; Ας μην προτρέχουμε να πούμε ότι είναι το τέλος. Ήταν το τέλος μιας συγκεκριμένης προσέγγισης. Κανείς δεν θα πεισθεί να επαναλάβει την ίδια άσκηση, με τους ίδιους κανόνες και τους ίδιους στόχους. Κάτι χρειάζεται να αλλάξει για να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αν κάνεις όλα τα ίδια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως έχει τελειώσει η διαδικασία για το Κυπριακό που ξεκίνησε το 2008. Αυτό ήταν μια ιδιαίτερη προσέγγιση.
Η προσέγγιση είναι η ομοσπονδία; Αυτή δεν είναι η προσέγγιση, αυτός είναι ο στόχος. Ο «πρόεδρος» Ακιντζί είπε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ας δούμε το αποτέλεσμα των ε/κ εκλογών, τι είδους εντολή θα πάρει ο Ελληνοκύπριος ηγέτης.
Ποιο θα θέλατε Πρόεδρο; Δεν είναι η θέση μου να πω ποιον προτιμώ. Θέλω οι δυο πλευρές να λύσουν το πρόβλημα ώστε η Κύπρος να ζει με ειρήνη και αρμονία.
Κάναμε άνοιγμα για κατάργηση των εγγυήσεων
Γιατί επιμένετε όταν ξέρετε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τουρκικά στρατεύματα και εγγυήσεις για τους Ελληνοκύπριους; Δεν είναι σωστό αυτό. Όσον αφορά στις εγγυήσεις, κάναμε άνοιγμα για να τις αντικαταστήσουμε και θα συζητούσαμε με ποιο μηχανισμό. Για τον αριθμό των στρατευμάτων, μέχρι που πήγαμε εκεί, δεν ήταν μεγάλο θέμα το αν έμενε ένας μικρός αριθμός. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να καταρρεύσει η Διάσκεψη. Οι άνθρωποι που μιλούν γι’ αυτά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι αυτό που εσείς θεωρείται Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε από τρεις Συνθήκες, Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεων, Συμμαχίας. Δεν μπορεί απλά μια κοινότητα να αποφασίσει ότι δεν αποδέχεται αυτή τη Συνθήκη και χωρίς τη συγκατάθεση της άλλης μονομερώς να θέλει να την καταργήσει.
Οι Ελληνοκύπριοι έχασαν τη μισή τους πατρίδα με μια από αυτές τις Συνθήκες. Μιλάτε για την πατρίδα και των δυο μας, όχι, δεν ήταν η Συνθήκη αλλά οι ενέργειες που προκάλεσαν την εφαρμογή της και ήταν λάθος της προηγούμενης γενιάς που οι περισσότεροι έχουν πεθάνει και τώρα ζούμε τις επιπτώσεις. Αν δεν γινόταν το πραξικόπημα, η Κύπρος θα ήταν διαφορετική. Δεν φταίνε οι Συνθήκες.
Δεν έχει ληφθεί απόφαση για άνοιγμα της Αμμοχώστου
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για επανεγκατάσταση στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων των νομίμων κατοίκων της, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν χρειάζεται να δείξουμε την καλή μας θέληση, τη δείξαμε αποδεχόμενοι όλα τα ΜΟΕ, αλλά ήταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ακόμα και τα ΜΟΕ που είχε συμφωνήσει όπως την τηλεφωνία και τον ηλεκτρισμό.
Λέγεται ότι βρέθηκαν λύσεις για τα τηλέφωνα, τις οποίες εσείς δεν δέχεστε για πολιτικούς λόγους, και για τις συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά υπήρχε έλλειψη συνεργασίας από τη δική σας πλευρά. Όχι, δεν είναι αλήθεια, πηγαίνετε να πάρετε συνέντευξη από τους προέδρους των Εμπορικών Επιμελητηρίων και θα σας πουν τι πραγματικά συμβαίνει. Μας λέχθηκε τι να κάνουμε, οι δικοί μας φορείς εκμετάλλευσης πήγαν στο Λουξεμβούργο και έχουν εγγραφεί εκεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων και στο τέλος ο Ελληνοκύπριος Γενικός Εισαγγελέας βρήκε κάτι στους νόμους και τους σταμάτησε. Ο νόμος θα μπορούσε να αλλάξει αλλά κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να το κάνει λόγω εσωτερικών πολιτικών παραγόντων. Πρέπει να σας πω πως οτιδήποτε κι αν γίνει οι εδαφικές αναπροσαρμογές είναι 1 από τα 6 καίρια κεφάλαια των συνομιλιών γι’ αυτό δεν μπορείς να τις επιλέγεις και να τις βάζεις ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι εδαφικές αναπροσαρμογές θα γίνουν με συνολική διευθέτηση.
Θα ανοίξετε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, μεγάλες τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες είναι έτοιμες για την ανακατασκευή των κτηρίων, ενώ μεγάλοι οργανισμοί της Τουρκίας και επενδυτικά ταμεία θα προχωρήσουν στη συνέχεια να αγοράσουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες από τους ιδιοκτήτες τους αν δεν δεχτούν να γυρίσουν κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση; Αν ληφθεί επίσημη απόφαση για να γίνουν όλα αυτά τα βήματα, θα ανακοινωθεί. Αυτή τη στιγμή τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί. Αλλά μετά το Κραν Μοντάνα σκεφτόμαστε ενεργά για τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωή μας. Δεν μπορείτε να περιμένετε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάθεται και να περιμένει την καλή θέληση της ε/κ ηγεσίας.
Μετά από 43 χρόνια και με τις αποφάσεις που υπάρχουν του Συμβουλίου Ασφαλείας αν ανοίξετε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Το γνωρίζουμε αυτό. Είναι πολλοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβουμε υπόψη, αυτός είναι ο ένας. Όσο χάνουμε χρόνο, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η εδαφική αναπροσαρμογή. Αυτό που βάλαμε στο τραπέζι στο Κραν Μοντάνα δεν θα είναι το ίδιο που θα μπορούμε να βάλουμε αν αυτή η διαδικασία δεν τελειώσει πολύ γρήγορα.
Την επομένη του Κραν Μοντάνα εξαγγείλατε πρόταση για την Αμμόχωστο και την επιστροφή των Μαρωνιτών. Ξέρετε τι έλαβα εγώ την επόμενη μέρα; Πήρα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το γραφείο του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή που μου έλεγε ότι όλος ο διάλογός μας με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διακοπεί κατόπιν αιτήματος της ε/κ πλευράς. Είναι αυτό δίκαιο; Γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλούμε για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Αν θα καταφέρουμε ή όχι να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να συνυπάρχουμε με ειρηνικό τρόπο, κτίζοντας περισσότερες γέφυρες ειδικά κάτω από έργα της ΕΕ, η οποία είναι το δυνατότερο κοινό μας όραμα, και να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την ΕΕ ως θετικό μοχλό.
Είμαστε έντονα ανήσυχοι για τους δασμούς πάνω στις προμήθειες που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους που λέγεται ότι θα ξεκινήσουν, παραβιάζοντας την Γ’ Βιέννη. Το ξέρω, παρακολουθώ το θέμα αυτό από κοντά, ήταν απόφαση της «κυβέρνησης». Δεν ξέρω όταν θα γυρίσει ο «πρόεδρος» Ακιντζί τι διάλογο θα κάνει με την «κυβέρνηση». Και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν καλή θέληση, για να είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα εφαρμοστούν θα βοηθήσουν περισσότερο την επαφή. Γι’ αυτό δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Ελπίζω οι άνθρωποι που ζουν σε εκείνες τις περιοχές να πάρουν τη βοήθεια που πραγματικά χρειάζονται και αν υπάρχουν αλλαγές στις ανάγκες, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την παραχώρηση «υπηκοοτήτων». Αυτή είναι η πραγματικότητα στη βόρεια Κύπρο και στον νότο βέβαια βλέπουμε ότι δόθηκαν πολλές υπηκοότητες, κυρίως σε Ρώσους που έχουν δημιουργήσει το δικό τους πολιτικό κόμμα. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και στις δυο πλευρές. Είναι επίσης ένας από τους λόγους που ανησυχώ πολύ για την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, διότι εξελίξεις όπως αυτές κάνουν μια κοινά αποδεκτή λύση πιο δύσκολη.
Με το Μπαρμπαρός στα χωρικά μας ύδατα πολλοί φοβούνται θερμό επεισόδιο. Γιατί τα ιταλικά ή γαλλικά πλοία δεν είναι πρόβλημα και είναι το τουρκικό; Η ελληνοκυπριακή διοίκηση βλέπει τον εαυτό της ως νόμιμη εξουσία που μπορεί να παίρνει αποφάσεις όπως αυτή. Αν άλλες χώρες λένε του Ελληνοκύπριου Προέδρου να προχωρήσει, εμείς δεν του δίνουμε αυτό το δικαίωμα, διότι έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Ο σωστός τρόπος θα ήταν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή όπως αυτήν της προστασίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Η Τουρκία θέλει λύση; Βεβαιότατα, αλλιώς δεν θα πηγαίναμε στο Κραν Μοντάνα.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου