Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Το «γεράκι» του Πούτιν έρχεται στα Βαλκάνια-Ποια η αποστολή του



    Το «γεράκι» του Πούτιν έρχεται στα Βαλκάνια-Ποια η αποστολή του

    Του Ραφαήλ Αξιώτη

    Έρχεται στα Βαλκάνια ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Ρώσου προέδρου, ο οποίος έχει επιφορτιστεί την σχεδίαση και εφαρμογή της ρωσικής στρατηγικής σε μια από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη. Πρόκειται για τον Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην πράκτορα της KGB, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και άριστο γνώστη των τεκταινομένων στα Βαλκάνια.

    Όπως αναφέρει το βιογραφικό του, ο Πατρούσεφ εισήλθε στην KGB το 1974 ενώ γνώρισε τον συνάδελφό του, Πούτιν τη δεκαετία του 1990. Την περίοδο 1998-2008 υπήρξε επικεφαλής της FSB, οπότε και διορίστηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέχρι σήμερα. Θεωρείται ως ο «άνθρωπος των σκιών» και σύμφωνα με πληροφορίες  ήταν μέλος ομάδας που προετοίμασε τα σχέδια για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
    Στις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο ίδιος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το για αναβαθμισμένη επιθετική συμπεριφορά, αλλά και στην ΕΕ, λέγοντας ότι η εξωτερική της πολιτική καθορίζεται από την Ουάσιγκτον, ενώ έχει προειδοποιήσει για την άνοδο του ναζισμού στην Ανατολική Ευρώπη.
    Η άφιξη του Πατρούσεφ αποδεικνύει ότι η Ρωσία ετοιμάζει κάτι μεγάλο στα Βαλκάνια και ότι τα γεγονότα που επισυμβαίνουν στην περιοχή δεν αφήνουν ουδέτερη την Μόσχα. Από την μία, οι εκλογές της Αλβανίας και η εθνικιστική ρητορική του Ράμα που μόνο ένταση φέρνουν και από την άλλη, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών να επικέπτεται την Αθήνα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, την άφιξη του Πατρούσεφ παρακολουθεί στενότατα η Αθήνα, την οποία αφορούν και τα δύο ζητήματα. Το Politico αποκαλύπτει πως ο διορισμός ενός πρώην πράκτορα που ανήκει στο στενό περιβάλλον του Πούτιν, υποδηλώνει μια σκλήρυνση της ρωσικής στάσης στα Βαλκάνια. «Ο Πατρούσεφ ανήκει δίχως αμφιβολία στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ότι η Ρωσία δίνει μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωσή της. Πρόκειται για μια ψυχροπολεμική και μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου. Στην οποία οποιαδήποτε ανατροπή στη Δύση είναι καλή για τη Ρωσία» αναφέρει ο Mark Galeotti, ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας.
    Αποστολή του συμβούλου του Πούτιν η αποτροπή χωρών όπως τα Σκόπια και η Βοσνία να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ. Η άφιξη του Πατρούσεφ φαίνεται να επιταχύνθηκε μετά την είσοδο του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Μόσχα ετοιμάζει μία σειρά σκληρών αντιμέτρων απέναντι σε σλαβικές –και μη- χώρες των Βαλκανίων από το να προσχωρήσουν στο δυτικό μπλοκ



    el.gr.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου