Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Με τι απειλούν οι Σκοπιανοί την Ελλάδα- Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Με τι απειλούν οι Σκοπιανοί την Ελλάδα- Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της χώρας του στο ΝΑΤΟ και τα σχέδια της κυβέρνησης έδωσε ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από τη Βουλγαρία όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη. Ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γιενς Σόλτεμπεργκ, οι Δυτικοί προσβλέπουν σε λύση της ονομασίας με την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2018. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι Ουάσιγκτον και Ευρώπη θα πιέσουν σημαντικά την Ελλάδα να δεχτεί μία λύση για να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
«Είμαι πεπεισμένος ότι και εκείνοι (σ.σ. στην Ελλάδα) βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα σχετικά  με το τι περιοχή θέλουν και τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα και τους πολίτες της: να παραμείνει η “Μακεδονία” εγκλωβισμένη ή να χρησιμοποιήσουν όλα τα οφέλη που φέρνει το ΝΑΤΟ;», ανέφερε ο Ζάεφ, προσθέτοντας τέλος ότι δεν είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για το όνομα, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να συμφωνηθεί μία προσωρινή ονομασία για την ένταξη αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις Ζάεφ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Όπως, ο  Ζάεφ, έτσι και ο Σκοπιανός υπουργός είχε εμπλέξει το όνομα του Σόλτεμπεργκ λέγοντας πως ο Γραμματέας το ΝΑΤΟ συμφωνεί με τις απόψεις των Σκοπίων. Αμφότερες τοποθετήσεις διαψεύστηκαν από «ανώνυμους κύκλους της Συμμαχίας», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει άμεσα την ένταξη των Σκοπίων σε αυτό, ειδικά τώρα που οι κινήσεις της Ρωσίας προσανατολίζονται προς τα Βαλκάνια (όπως είχαμε γράψει)

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου