Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ψηφίζει τα πάντα η κυβέρνηση και δεν παίρνει απολύτως τίποτα – ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο καλύτερος «υπάλληλος» των δανειστών – Διαλύουν την ελληνική κοινωνία


Η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί μέτρα σε βάρος των πολιτών, βάζοντας ξανά στην κλίνη του Προκρούστη τις συντάξεις μόνο και μόνο για να αποδεσμεύσουν οι δανειστές τη δόση. Γιατί, την ελάφρυνση του χρέους δεν πρόκειται να την πάρει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στην καλύτερη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει με υποσχετική, μία ακόμη φορά ότι, το θέμα θα… συζητηθεί μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μύλος, με πολλούς βουλευτές να αντιδρούν στην πολιτική του «τα δίνω όλα για να μην πάρω τίποτα». Αυτό φάνηκε στη χθεσινή ενημέρωση που τους έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Δεν φαίνονται ωστόσο διατεθειμένοι να καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση ή να προτρέψουν το Μέγαρο Μαξίμου σε ρήξη με τους δανειστές. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς σε μία τέτοια περίπτωση η εξουσία θα χαθεί πολύ πιο γρήγορα. Γι’ αυτό δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά.
Σήμερα λοιπόν με απανωτές τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τους… ψαράδες της Μεσογείου, η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει και τα υπόλοιπα 17 προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θέλει να το παίξει καλός μαθητής. Το έχει αποδείξει άλλωστε επανειλημμένα, αφού ότι ζήτησαν οι δανειστές το πήραν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα αντιστάθμισμα.

Η μία από τις συνολικά πέντε τροπολογίες προβλέπει νέες αλλαγές, επί τα χείρω στο συνταξιοδοτικό που θα επιβαρύνουν με ακόμη 250 εκατομμύρια ευρώ τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, μετατίθεται για την 1.1.2023 από 1.1.2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων με κοινή υπουργική απόφαση, βάσει των οριζόμενων συντελεστών. Από την προτεινόμενη διάταξη επέρχεται εξοικονόμηση για το 2022 ύψους 250 εκατ. ευρώ τα οποία είναι απαραίτητα, αφού διατηρείται και το έτος αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Οι άλλες τροπολογίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, επιβάρυνση των εργασιακών σχέσεων, «ταφόπλακα» στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλαγή του νόμου για το πολιτικό χρήμα και τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων και αλλαγές στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σε βάρος βέβαια των δανειοληπτών.
Για τα μέτρα αυτά, που αποτελούν συνέχεια μίας δέσμης μέτρων τα οποία είχε ψηφίσει πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μείωση αφορολόγητου, μείωσης συντάξεων, επέκταση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% κ.α.) ενημερώθηκαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες από την και κλεισμένων των θυρών ενημέρωση, μιλούν για πολύ βαρύ κλίμα και έκδηλη αμηχανία.
Πολλοί βουλευτές έκαναν λόγο για επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας σε έντονο ύφος ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν ενημερώνεται επαρκώς και οι βουλευτές μαθαίνουν από τα ΜΜΕ τα όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις.

Αιχμές κατά της διαπραγματευτικής ομάδας υπήρξε και για το γεγονός ότι ενημερώνουν στο παρά πέντε και πάντα λίγο πριν την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων, ενώ δεν έλειψε και η κριτική για το γεγονός ότι επιλέχθηκε τα τελευταία προαπαιτούμενα να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών. Πολλοί βουλευτές έγιναν και πιο συγκεκριμένοι αφού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι οι δανειστές ενώ δεν δίνουν τίποτα για το χρέος ή ακόμα και για το QE ζητούν να ψηφιστούν και νέα επώδυνα μέτρα, όπως το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2023.
Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά μάλλον επιβεβαίωσε πώς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση καμία έμπρακτη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους. «Προσπαθούμε να πετύχουμε μια διατύπωση ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας και πως ίσως αξίζει η καθυστέρηση που δεν κλείσαμε στο Eurogroup στις 22 Μάιου για να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι καλύτερο», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Αυτό σημαίνει πώς ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση του έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση να κατατεθεί ως πρόταση αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία υποκρύπτει σαφώς ένα νέο μνημόνιο με μέτρα και δέσμευση της Ελλάδας έως το 2060 στην καλύτερη. Το μόνο που αναζητεί είναι μία πρόταση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, προκειμένου να επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγει στις αγορές. Κάτι που μοιάζει πάντως μάταιο.



pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου