Τα δύο ραντεβού του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί θα καταδείξουν την προοπτική που υπάρχει για συνέχιση των συνομιλιών.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ επέστρεψε χθες βράδυ στην Κύπρο και σήμερα το πρωί έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες (8.15 με Αναστασιάδη και 10 με Ακιντζί) κατά τις οποίες θα διαφανεί η προοπτική για μια νέα Γενεύη. Λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά των συναντήσεων είναι εμφανές ότι ο κ. Άιντα πάει πρώτα στο Προεδρικό σε μια προσπάθεια να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μετακινηθεί από τη θέση του και μετά στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Βάσει των θέσεων που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες ο ΠτΔ και λαμβανομένου υπόψη ότι η ε/κ πλευρά αναμένει από τον Ακιντζί να απαντήσει θετικά στην πρότασή του, ενδεχομένως θα ήταν είχε μεγαλύτερη σημασία τη δεδομένη στιγμή να ήταν διαφορετική η σειρά των συναντήσεων.
Φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι ο στόχος του κ. Άιντα είναι να εξασφαλίσει μια μίνιμουμ θετική απάντηση από τους δύο ηγέτες που θα του επιτρέπει να προχωρήσει σε ανακοίνωση συνάντησης στη Γενεύη τον Ιούνιο. Ανακοίνωση η οποία ενδεχομένως να κινηθεί στα μέσα στα πλαίσια μιας εποικοδομητικής ασάφειας που θα επιτρέπει στον καθένα να το ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο.
Το εγχείρημα του ειδικού συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ μπορεί για κάποιους να θεωρείται ότι δημιουργεί προοπτική για τη συνέχεια, πλην όμως επί της ουσίας τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο πολλοί πιστεύουν. Γιατί χωρίς να προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πάνε σε μια Διάσκεψη η οποία δεν θα έχει στόχο να επιτύχει αποτέλεσμα στο θέμα που συγκαλείται, δηλαδή την ασφάλεια, αλλά για να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο στα υπό συζήτηση θέματα όσο και στον τερματισμό των ενεργειακών ερευνών.
Η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων το σκηνικό πριν πάνε στη Γενεύη, αποσκοπεί στο να αποφευχθούν κινήσεις που θα εγκλωβίσουν τον ίδιο σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Χθες σε δηλώσεις του επέμεινε πως αυτό που ο ίδιος πρόβαλε –και δεν αποτελεί θέμα διαδικασίας αλλά ουσίας– θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις προς την πρόοδο. Σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός πριν μεταβούν στη Γενεύη οι δύο ηγέτες να έχουν πρόσθετες συναντήσεις με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων.
Η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων το σκηνικό πριν πάνε στη Γενεύη, αποσκοπεί στο να αποφευχθούν κινήσεις που θα εγκλωβίσουν τον ίδιο σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Χθες σε δηλώσεις του επέμεινε πως αυτό που ο ίδιος πρόβαλε –και δεν αποτελεί θέμα διαδικασίας αλλά ουσίας– θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις προς την πρόοδο. Σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός πριν μεταβούν στη Γενεύη οι δύο ηγέτες να έχουν πρόσθετες συναντήσεις με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει την ίδια ώρα να θεωρεί πως μέσα από την πρότασή του για συζήτηση πρώτα του θέματος της ασφάλειας θα αναγκαστεί η Τουρκία να δείξει τις πραγματικές προθέσεις. Για τη συνάντηση με Άιντα είπε πως δεν γνωρίζει εάν θα φέρει κάποια φόρμουλα τονίζοντας πως εάν είναι στα πλαίσια της πρότασής του, τότε θα υπάρξει πρόοδος.
Δεν φοβίζει ένα αδιέξοδο
Στο Προεδρικό δείχνουν το τελευταίο διάστημα πως δεν λειτουργούν κάτω από τον φόβο ενός αδιεξόδου στο Κυπριακό. Μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες έστειλε ανάλογο μήνυμα. Σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στοχεύει ακριβώς στο αντίθετο, δηλαδή την αποφυγή ενός αδιεξόδου.
Η πρόταση του ΠτΔ, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι για ν’ αποφευχθεί το αδιέξοδο και να είναι γι’ αυτό τον λόγο που ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά αν πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε περαιτέρω ότι «έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σ’ ένα αποτέλεσμα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε να υπάρξει πρόοδος/κατάληξη σ’ αυτή την υποσχόμενη προσπάθεια που εδώ και δύο χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα που δεν είχαμε πετύχει προηγουμένως και μας επιτρέπουν να μην ξεφεύγουμε από το πλαίσιο και τις αρχές της ΕΕ». Τέλος επανέλαβε πως «η πρόταση του ΠτΔ αποσκοπεί στο να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο».
Στέκονται απέναντι στην πρόταση
Η πρόταση Αναστασιάδη για το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες και κυρίως ποιο θα πρέπει να είναι το ζητούμενο από μια νέα Γενεύη δεν βρίσκει στήριξη ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Το κάθε πολιτικό κόμμα, για τους δικούς του λόγους, στέκεται επικριτικά απέναντι στους χειρισμούς Αναστασιάδη.
Εξαίρεση αποτελεί ο ΔΗΣΥ που κινείται υποστηρικτικά στα όσα αναφέρει ο Ν. Αναστασιάδης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του χθες, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή Μάθιου Κιντ, σχολίασε τη δήλωση Αναστασιάδη σημειώνοντας πως ο ΠτΔ επανέλαβε πως αν θα πάμε σε νέα σύνοδο «πρέπει να πάμε όλοι αποφασισμένοι ότι θα μείνουμε όσες μέρες χρειαστεί και όσες εβδομάδες χρειαστεί για να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για όλες τις πτυχές του Κυπριακού». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε εξάλλου ότι ο ίδιος δεν έχει διαφορετική άποψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση στη Γενεύη χωρίς το πρώτο θέμα στην ατζέντα να είναι η ασφάλεια, όπως ζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Το ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αν η πρόταση του ΠτΔ γίνει αποδεκτή, τότε θα έχουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση «ο κίνδυνος να έχουμε αδιέξοδο, για διαδικαστικά θέματα, είναι πολύ υπαρκτός. Και θα είναι πραγματικά τραγικό αν, για διαδικαστικούς λόγους, οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο». Καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τα σημαντικά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι τότε που θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό».
Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης μέσα από το διάγγελμά του «ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής του». Σημειώνει επίσης πως το προεδρικό διάγγελμα απέπνεε «σύγχυση και αμηχανία». Τον κατηγορεί ότι αρνείται να παραδώσει στις πολιτικές δυνάμεις το τρίπτυχο που ο ίδιος ετοίμασε και στο οποίο υποτίθεται καταγράφονται οι λεγόμενες συγκλίσεις, οι διαφωνίες και τα θέματα στα οποία δήθεν υπάρχει ακτίνα συμφωνίας. Τέλος σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν έχει καμία στρατηγική αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, για τη διαμόρφωση της οποίας ο ίδιος φέρει τεράστια ευθύνη».
Η ΕΔΕΚ, από δικής της πλευράς, σημειώνει πως «η επιμονή του ΠτΔ σε πενταμερή μετατρέπει τα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού σε διακοινοτικό πρόβλημα». Η ΕΔΕΚ «καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσει αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης (όχι πενταμερούς) με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί πως ο «ΠτΔ αποκάλυψε ότι ενόσω διαφήμιζε στον διεθνή παράγοντα τη διαλλακτικότητα του κ. Ακιντζί, στην τράπεζα των συνομιλιών εισέπραττε απανωτά “όχι” από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε κάθε του εισήγηση και πρόταση». Η Συμμαχία θεωρεί πως «η πολιτική του κ. Αναστασιάδη χρεοκόπησε και τώρα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο των συνομιλιών» και σημειώνει «η πρότασή του για συζήτηση των βασικών πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού».
Η Αλληλεγγύη αναφέρει πως «ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι είναι ορατό ένα αδιέξοδο και ότι, εάν πάει σε νέα Γενεύη και αποτύχει, θα δοθούν επιχειρήματα για ένταση ενόψει των ερευνών για το φυσικό αέριο». Σύμφωνα με την Αλληλεγγύη, ο ΠτΔ «έχει χάσει την αξιοπιστία του και λειτουργεί με προεκλογικές σκοπιμότητες».
Για τους Οικολόγους η πρόταση Αναστασιάδη ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ λίγη για να διορθώσει τη ζημιά. Το Κίνημα επιμένει σε μια διεθνή διάσκεψη και όχι σε πενταμερή. Την ίδια ώρα οι Οικολόγοι σημειώνουν πως σωστά ο Πρόεδρος έθεσε σε προτεραιότητα το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Τέλος, το ΕΛΑΜ θεωρεί πως «ούτε οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, είναι ικανά να μας βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε για ακόμα μια φορά». «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»
hellasforce
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου