Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

«Ζεσταίνεται» ξανά η διαπραγμάτευση...


http://avgi.gr/documents/10179/33327/21+EUROGROUP.jpg/fd7d35e9-bdbc-498f-8d48-8836d8f3bc31?t=1483691473611&imageThumbnail=3Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να...
πραγματοποιήσουν άτυπες επαφές με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να «ξαναζεσταθεί» η υπόθεση δεύτερη αξιολόγηση, καθώς αρχίζουν να πυκνώνουν οι επαφές κυβέρνησης και θεσμών με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση. Οι δύο πλευρές είχαν «παγώσει» τις συνομιλίες σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς προέκυψε τα θέματα με το μέρισμα στους συνταξιούχους και την άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει αναθέρμανση των συζητήσεων και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα φέρουν τη λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν άτυπες επαφές με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αντίστοιχες συναντήσεις κατά τις επόμενες ημέρες.
 

Σύγκλιση πριν από τις 12 Ιανουαρίου

Πρώτο χρονικό ορόσημο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιτύχει μεγάλη σύγκλιση στο Staff Level Aggreement μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ούτως ώστε μετά το πέρας της συνεδρίασης του EWG να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τις 26 του μήνα. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πλήρης συμφωνία σε αυτό το Eurogroup και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να «τρέξουν» και οι πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Άλλωστε, προ δύο ημερών η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μοκ ανέφερε ότι "το Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα λάβει γνώση της κατάστασης”.
 

Οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς

Η Ελλάδα θέλει να κλείσει το θέμα όσο το δυνατό συντομότερα, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί κατάσταση ασφυξίας λίγο πριν ΑΠΌ την πληρωμή κάποιας δόσης, οπότε η χώρα θα γίνει πιο ευάλωτη σε εκβιασμούς, ενώ δεν επιθυμεί σε καμία των περιπτώσεων να περιπλακεί το ελληνικό ζήτημα με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τις εκλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν θέλει χαλάσει το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται σταδιακά στην ελληνική οικονομία και φυσικά ανησυχεί μήπως τυχόν χαθεί το αποκαλούμενο rebound στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου η ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να ακολουθήσει η χώρα την προδιαγεγραμμένη οδό με την προετοιμασία για τις δοκιμές για έξοδο στις αγορές.
 

Ο άγνωστος Χ

Η τύχη της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί από το τι θα γίνει με το ΔΝΤ. Το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματική συμμετοχή και όχι απλώς ως συμβούλου. Ωστόσο, το Ταμείο επιθυμεί την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να ισχύσουν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τα μακροπρόθεσμα, τα οποία θα ισχύσουν μετά το 2030, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ έχει απευθύνει και αίτημα για λήψη προληπτικών μέτρων, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από την ελληνική πλευρά μετά το 2018 προκειμένου να “πιαστούν” οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Η πρώτη συναντά τη γερμανική άρνηση, ενώ η Αθήνα και μεγάλο μέρος τής Κομισιόν αντιδρούν στη δεύτερη, την οποία όμως επιθυμεί η Γερμανία. Η ελληνική πλευρά έχει αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι θα έκανε πίσω μόνο ως προς την επέκταση του κόφτη για τη διετία 2019-2020.
 

Όλοι θέλουν λύση, αλλά...

Επομένως, αναζητείται η χρυσή τομή. Πάντως, καθίσταται σαφές από πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές ότι, αν εξαιρέσει κανείς το ΔΝΤ, όλες οι υπόλοιπες πλευρές θα πρέπει να θέλουν λύση εδώ και τώρα. Κατ' αρχάς, η Κομισιόν, ως θεματοφύλακας της συνοχής της Ε.Ε., επιδιώκει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των πλευρών, αφού θέλει να κλείσει ένα εκκρεμές ζήτημα πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, καθώς θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως στην Ιταλία. Άρα, η Ευρωζώνη έχει κάθε συμφέρον να κλείσει ομαλά το ελληνικό ζήτημα.

Κάπου εδώ φαίνεται ότι τίθεται και ένα προσωπικό ζήτημα που αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μοιάζει αβέβαιο, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, προσθέτοντας ότι ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν, όμως προς το παρόν τίποτε δεν είναι σίγουρο, καθώς και αυτές οι υποψηφιότητες είναι προβληματικές. Η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών, εξηγεί η εφημερίδα. Καθώς φαίνεται ότι ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος (PvdA), στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ, δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ο νυν υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να μη διατηρήσει τη θέση αυτή.

Την ίδια ώρα, παρά το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρατάει δημόσια «σκληρή» στάση, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για την περίοδο 2019-2020. Ακόμη όμως κι αν πιστεύει κάτι τέτοιο, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ήθελε να... διαιωνιστεί το ελληνικό ζήτημα και να αρχίσει να προσεγγίζει σταδιακά τις γερμανικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα απομένει το ΔΝΤ, η στάση του οποίου αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα «θέλω» της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση και παρά τα όποια «παιχνίδια» παίζει ο Τόμσεν, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ η οποία και θα ξεκαθαρίζει το... μέλλον του.

Είναι αξιοπερίεργο ότι, ενώ όλες οι πλευρές θα έπρεπε να θέλουν ταχεία λύση, παραμένει άλυτος ο γρίφος της διαπραγμάτευσης...






nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου