Της Νένας Μαλλιάρα
Με ανοιχτά μέτωπα στο θέμα της ολοκλήρωσης των διοικητικών αλλαγών και των "κόκκινων" δανείων, μπαίνουν οι τράπεζες στο 2017.
Η δράση αναμένεται έντονη ήδη από τον Ιανουάριο, αρχικά με τις διεργασίες για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς και την πλήρωση του κενού που συμπληρώνει έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του Άνθιμου Θωμόπουλου, τον Ιανουάριο του 2016.
Τα τελευταία επεισόδια στο "θρίλερ" εκλογής διευθύνοντος συμβούλου μέσα στον Δεκέμβριο ήταν ανατρεπτικά, αναδεικνύοντας την απόλυτη διάσταση απόψεων SSM και ΤΧΣ - διοικητικού συμβουλίου Τράπεζας Πειραιώς. Το τελευταίο ανακοινωθέν από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, στις 19 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι δεν προκρίθηκε εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου με βάση τις προταθείσες υποψηφιότητες, η Τράπεζα συνεχίζει προς το παρόν με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Πουλόπουλο και η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων θα συνεχίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες της.
Θεωρητικά, η κατάσταση στην Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να κυλήσει έτσι έως τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ωστόσο, πιθανότερο είναι να εξευρεθεί συμβιβαστική επιλογή αρκετά νωρίτερα, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει τελικώς ο SSM να διορίσει επίτροπο στην Τράπεζα με το σκεπτικό ότι χρονίζει το διοικητικό κενό.
Η εκλογή διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς θα βαδίσει χρονικά παράλληλα με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ. Μετά τη μη αποδοχή της θέσης από τον κ. Βασ. Κατσικιώτη και τον μη διορισμό του επιλαχόντα κ. Κ. Μιχαηλίδη, η διαδικασία ανοίγει εκ νέου με πρόσκληση ενδιαφέροντος και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 22α Ιανουαρίου.
Η ολοκλήρωση των τελευταίων διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες, θα ανοίξει αποκλειστικό πεδίο δράσης για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων.
Εν τω μεταξύ, μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθούν δύο σημαντικές κινήσεις σε επίπεδο μη συστημικών τραπεζών. Η πρώτη αφορά στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει τα εναπομείναντα 70 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων της.
Η δεύτερη αφορά στην ολοκλήρωση της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του Μιχάλη Σάλλα σε ποσοστό τουλάχιστον 15%.
Ο Ιανουάριος αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και στο μέτωπο της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, καθώς αναμένεται καταρχάς να δοθεί τουλάχιστον ακόμη μία άδεια διαχείρισης, συγκεκριμένα στην KKR. Κυρίως, όμως, αναμένεται να κλείσει (ασχέτως αν θα κλείσει και η αξιολόγηση) το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της νομικής κάλυψης για τα στελέχη που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις δανείων.
Οι δύο αυτές κινήσεις θα απελευθερώσουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου ότι στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν στον SSM αναφορά για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) τους κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 - Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το υπόλοιπο ΜΕΑ στα 66,7 δισ. ευρώ από 106,9 δισ. τον Ιούνιο 2016.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου