Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Επιβίωση και Πρώτες Βοήθειες

Φίλτρο LifeStraw

Το LifeStraw (ή στα Ελληνικά Καλαμάκι Ζωής) είναι μία μοναδική συσκευή καθαρισμού νερού. Σήμερα, ακριβώς 10 χρόνια μετά την εφεύρεση του η αξία του έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές και αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που πλέον ανήκει στο βασικό εξοπλισμό σχεδόν όλων των ομάδων διάσωσης εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

lifestraw_01

Η συσκευή αυτή ήταν μία επινόηση του Ισραηλινού επιστήμονα Δρ. Moshe Frommer που έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό το 2005 όταν εργάζονταν στο Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών Weizmann στο Ισραήλ. Η ιδέα του ήταν η κατασκευή ένος απλού στη χρήση, φορητού και με μεγάλη διάρκεια ζωής φίλτρου νερού για τις αναπτυσσόμενες χώρες, βοήθεια μετά από καταστροφές αλλά και για γενικότερες καταστάσεις επιβίωσης. Αυτή η εφεύρεση του κέρδισε δικαίως πολλά βραβεία και δεκάδες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) άρχισαν να το χρησιμοποιούν σε πολλές χώρες.

lifestraw_02

Πως ακριβώς όμως λειτουργεί το LifeStraw; Πρακτικά αποτελείται από έναν πλαστικό σωλήνα μήκους 31 εκατοστών και διαμέτρου 3 εκατοστών που περιέχει μία σειρά από φίλτρα ικανά να αφαιρέσουν το 99.9999% όλων των βακτηρίων και παρασίτων που μπορούν να αναπτυχθούν στο νερό. Όλα αυτά με διάρκεια ζωής 1000 λίτρων νερού που όπως δηλώνει ο κατασκευαστής του πρακτικά είναι αρκετά παραπάνω αλλά για λόγους ασφαλείας έχουν θέσει το όριο στα 1000 λίτρα βρώμικου νερού ανά φίλτρο. Το εσωτερικό του μπορείτε να το δείτε καλύτερα από τη παρακάτω επεξηγηματική εικόνα.

lifestraw_03

Η απουσία χημικών φίλτρων το κάνουν ιδιαίτερα απλό στη χρήση καθώς δεν απαιτεί καμία συντήρηση. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα χρήσης του για καθαρισμό 1000 λίτρων βρώμικου νερού αναλογικά με την τιμή του (περίπου €15 σήμερα) το κάνουν ένα μοναδικό εργαλείο στο χώρο της επιβίωσης. Βεβαίως, μία τόσο σημαντική εφεύρεση δε θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί και σε μεγαλύτερου μεγέθους συσκευές καθαρισμού νερού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «LifeStraw Family» με διάρκεια ζωής 18000 λίτρων που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας αρκετές φορές. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σύστημα LifeStraw Family που έχει τον ίδιο μηχανισμό καθαρισμού αλλά διαφορετικό σχεδιασμό.

lifestraw_04

Ενδεικτικά, ένα δείγμα από μία λίστα από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρησιμοποιήθηκε το LifeStraw είναι οι παρακάτω.
Και η λίστα αυτή είναι αρκετά μεγαλύτερη αν συμπεριλάβουμε και άλλα παραδείγματα όπως το τελευταίο από τον Ερυθρό Σταυρό της Κένυας.

lifestraw_05

Ασφαλώς, λόγω της εξαιρετικής του απόδοσης έγινε γρήγορα μέρος κάθε ομάδας διάσωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ πολλές χώρες προμηθεύουν με αυτό τους στρατιώτες τους ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού στις αποστολές τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με τις αρχές του TCCC (Tactical Combat Casualty Care, δηλαδή Τακτική Φροντίδα Τραυματιών Μάχης) το LifeStraw περιλαμβάνεται μέσα στο βασικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρει η κάθε TCCC ομάδα διάσωσης.

lifestraw_06

Η εταιρία πλέον κατασκευάζει και δύο διαφορετικής χωρητικότητας υδροδοχεία με ενσωματωμένο φίλτρο LifeStraw που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή καθώς προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Με χρήση σχεδόν οποιασδήποτε πηγής νερού το LifeStraw προσφέρει πόσιμο, 99.9999% καθαρό από βακτήρια, ικανοποιητικά άοσμο και άχρωμο νερό. Ένα παράδειγμα από το συγκεκριμένο υδροδοχείο βλέπετε και στις επόμενες φωτογραφίες.

lifestraw_07

To LifeStraw έχει δοκιμαστεί στο φιλτράρισμα νερού από εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές όπως αποχετεύσεις, ουρητήρια, λίμνες με στάσιμα νερά, λασπόνερα, κτλ. και πάντα καταφέρνει να προσφέρει ίδιας καθαρότητας πόσιμο νερό. Έτσι παρότι αρχικά σχεδιάστηκε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σήμερα χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους ακόμα και στη καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, στο γραφείο, στο δρόμο, κτλ. διότι δε χρειάζεται πλέον να ανησυχούν αν το νερό της κάθε περιοχής είναι καθαρό και πόσιμο με αυτό το απλό και μοντέρνο υδροδοχείο.

lifestraw_08

Ως «διαφήμιση» του προϊόντος είδαμε επίσης κάποιες αρκετά αποκρουστικές επιδείξεις όπως φιλτράρισμα και κατανάλωση νερού από ούρα και έμετο. Κάτι που ωστόσο ίσως να σώσει τη ζωή σε κάποιον σε κατάσταση επιβίωσης. Βεβαίως, ο κατασκευαστής τονίζει ότι το φίλτρο σωματιδίων 0.2μm δεν είναι ικανό να φιλτράρει αλμυρό-θαλασσινό νερό.

lifestraw_09

Όπως βλέπουμε και στη παραπάνω φωτογραφία, το LifeStraw μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ένα απλό υδροδοχείο που κατά περιπτώσεις μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές από μολύνσεις και ασθένειες που σε συνθήκες επιβίωσης μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Κλείνοντας, σήμερα υπάρχει τεράστια ζήτηση για το LifeStraw όμως πολλές ΜΚΟ θεωρούν ότι η τιμή του είναι απαγορευτική για μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές.

lifestraw_10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου