Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ… «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ»!


lavrov_kerry
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επιτέλους υπέβαλε προτάσεις για το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση με την κρίση στο Χαλέπι, που φαίνονται αποδεκτές στη Ρωσία, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Λαβρόφ και Κέρι συναντήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο των Μεσογειακών Διαλόγων στη Ρώμη. Το συνέδριο, το δεύτερο από το 2015, ασχολείται με θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι χώρες των βόρειων και νότιων ακτών της Μεσογείου.
«Χθες, κατά τη συνάντησή μας στη Ρώμη, ο Τζον Κέρι παρέδωσε αμερικανικές προτάσεις εναρμονισμένες με τις προτάσεις που υποστηριζόταν για πολύ καιρό από τους ειδικούς μας», απάντησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος με την Ουάσιγκτον για τον διαχωρισμό των τρομοκρατών και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στην Συρία.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει εμπειρογνώμονες στη Γενεύη, το συντομότερο δυνατό, για να συμφωνήσουν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στο Χαλέπι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αμέσως στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες μας στη Γενεύη για να συμφωνήσουν με τους Αμερικανούς συναδέλφους, λαμβάνοντας υπόψη τις αμερικανικές προτάσεις, σχετικά με τις κοινές δράσεις που θα επιτρέψουν σε όλους τους μαχητές, χωρίς εξαίρεση, να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι, επιτρέποντας τις ασταμάτητες ανθρωπιστικές παραδόσεις προς τους πολίτες και επιτρέποντας την επιστροφή στην κανονική ζωή για το ανατολικό Χαλέπι», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ωστόσο, ρωσικός και αμερικανικός στρατός θα δουλέψουν μαζί μόνο για να αποφευχθούν εναέρια επεισόδια στον εναέριο χώρο της Συρίας και δεν έχουν συμφωνήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Σταθερές επαφές μεταξύ του στρατού της Ρωσίας και των ΗΠΑ πραγματοποιούνται μόνο σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί πριν από ένα χρόνο για την αποφυγή εναέριων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στον εναέριο χώρο της Συρίας», είπε.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, όταν πρόκειται για… πραγματικό συντονισμό στν αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Δεν υπάρχει τίποτα νέο και κάποια έκπληξη για τη Ρωσία όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τους περιορισμούς των στρατιωτικών επαφών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Ακόμη και στον προϋπολογισμό του περασμένου έτους του Πενταγώνου υπήρχε μια απαγόρευση σχετικά με τις επαφές των στρατιωτικών τμημάτων», είπε στους δημοσιογράφους.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου