Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Δέκα Ημέρες Έφτασαν στην Κυβέρνηση για να… Τινάξει τα Πάντα στον Αέρα


ΒΟΜΒΑ
Σε 10 ημέρες η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τις ΑΕΕΑΠ
Τους τελευταίους σοβαρούς ξένους επενδυτές στη χώρα απειλεί τα απομακρύνει η υπερφορολόγηση των Εταιριών Επενδύσεων Ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), ακυρώνοντας επί της ουσίας κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων που έχουν την έδρα τους σε αγορές όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία και οδηγώντας σε «πάγωμα” προγραμματισμένες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.
Μόλις σε διάστημα 10 ημερών, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση οδήγησαν στην ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος εταιρειών του μεγέθους των Grivalia, Πανγαία, Trastor (και της BriQ Properties της Quest Συμμετοχών που έλαβε χθες παροχή άδειας λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και συνολικά του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, καθεστώς το οποίο επί σειρά ετών ήταν ελαφρώς ευνοϊκότερο σε σχέση με μια ανώνυμη εταιρεία και λειτούργησε για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών.
Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τινάζουν στον αέρα αυτό το καθεστώς φορολόγησης και μαζί του κάθε έννοια κινήτρου για τους επενδυτές και δυνατότητας λειτουργίας και ανάπτυξης των ΑΕΕΑΠ. Και αυτό γιατί επταπλασιάζεται η φορολόγηση επί του ενεργητικού των εταιρειών αυτών (από 0,105% σε 0,75%) και σχεδόν διπλασιάζεται ο φόρος επί των ακινήτων τους (από 0,25% σε 0,55%). Τελευταίο πλήγμα, η κατάργηση μειωμένου συντελεστή συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΑΕΕΑΠ.
Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, αντί ο κλάδος να ενισχυθεί με την παροχή κινήτρων, ώστε να προσελκύσει η χώρα περαιτέρω ξένες επενδύσεις στο real estate, η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαλείφει κάθε φορολογικό πλεονέκτημα που είχαν οι ΑΕΕΑΠ, καθιστώντας μάλιστα τις ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα μη ανταγωνιστικές έναντι των αντίστοιχων έχουν την έδρα τους σε αγορές όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία.
Και αυτό όταν οι ΑΕΕΑΠ αποτέλεσαν την τελευταία δεκαετία τον Νο1 προορισμό ξένων επενδύσεων στη χώρα και έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που μεγάλοι ξένοι επενδυτές, του μεγέθους των Fairfax, Fidelity, Wellington, York Capital επέλεξαν να στηρίξουν μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς είναι υποχρεωτικά εισηγμένες.
Τώρα οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται, το λιγότερο, σοκαρισμένοι από την αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή. Ήδη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής προγραμματισμένων επενδύσεων που θα ξεπερνούσαν το 1 δις ευρώ και μαζί με αυτές, κάθε πολλαπλασιαστικού οφέλους που θα προέκυπτε από θέσεις εργασίας, είσπραξη ΦΠΑ κοκ.
Παράλληλα, οι συνέπειες στην αγορά ακινήτων θα είναι καταστροφικές, καθώς η υπερβολική φορολόγηση είναι αναμενόμενο να μετακυλήσει στις τιμές των ακινήτων, συμπιέζοντάς τες κατά διψήφιο ποσοστό.
Πλήγμα και για τις τράπεζες
Το γεγονός αυτό θα πλήξει σοβαρά και τον τραπεζικό κλάδο: αρκεί να αναλογιστεί κανείς πώς μπορεί εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για τα NPLs όταν οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν, συνυπολογίσουν την πτώση της αξίας των ακινήτων που λειτουργούν σαν εγγυήσεις…
Πρόκειται για σημαντικό ολίσθημα και επιστροφή της αγοράς δεκαετίες πίσω, τη στιγμή που παγκοσμίως οι ΑΕΕΑΠ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και τοποθέτησης θεσμικών κεφαλαίων σε ακίνητα.
Ακριβώς για την εξασφάλιση του αναπτυξιακού τους ρόλου, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλων γεωγραφικών περιοχών, έχει θεσμοθετηθεί η λογική της παροχής κινήτρων, κυρίως μέσω ενός ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος σε σχέση με μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Ενδεικτικά, στην Αγγλία ισχύει φορολόγηση της τάξης του 20% για τις ΑΕΕΑΠ σε σχέση με το 25% που ισχύει για άλλα εταιρικά σχήματα. Στην Ισπανία, στη διάρκεια της κρίσης, θεσμοθετήθηκε μηδενική φορολόγηση για τις ΑΕΕΑΠ με αποτέλεσμα τη δημιουργία ήδη 4 εταιριών και τον προγραμματισμό για ίδρυση άλλων 40. Αντίστοιχης φορολογικής μεταχείρισης τυγχάνουν οι ΑΕΕΑΠ και σε αγορές όπως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.
Τελικά, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το νέο φορολογικό καθεστώς ακυρώνει τους λόγους ύπαρξης του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, καθώς καθιστά συμφερότερο για έναν επενδυτή να απομακρυνθεί από την Ελλάδα ή στην καλύτερη περίπτωση να επενδύσει σε μια Α.Ε. που θα εξασφαλίζει φορολογικές ελαφρύνσεις μέσω υπερχρεωμένων ακινήτων.



hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου