Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση


Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση
Στις 17:00 ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη σημερινή πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Το ασφαλιστικό είναι στην κορυφή της ατζέντας που έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών όμως τα "καυτά μέτωπα" εκτείνονται και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και το νέο "πακέτο μέτρων" για την περίοδο μέχρι το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές του Ταμείου έχουν στις αποσκευές τους σενάρια, που προβλέπουν ακόμα και μείωση κατά 6% των κύριων συντάξεων ανεξαιρέτως ποσού ή "ψαλίδι" 15% σε όσες ξεπερνούν τα 800 ευρώ.
Ακόμα ένα σενάριο θέλει τους εκπροσώπους του Ταμείου να έχουν απεργαστεί σχέδιο μείωσης 30% των συντάξεων πάνω από τα 1.000. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έχουν να κάνουν και την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης οι άνθρωποι του Ταμείου φαίνεται πως θα βάλουν και το θέμα της επιβολής των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης και μάλιστα με 20 και όχι 15 έτη ασφάλισης.
Το κουαρτέτο φαίνεται επίσης έτοιμο να ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει "τρύπα" στον φετινό προϋπολογισμό. Στο μόνο θέμα που φαίνεται εξ αρχής να συμφωνούν κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι αυτό το χρέους, καθώς και οι δύο πλευρές ζητούν τη μείωσή του, κάτι που όμως βρίσκει ιδιαίτερα προβληματισμένους τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.




fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου