Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Γι’ αυτό η Ρωσία είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ΗΠΑ στη Συρία!


russia_vs_isis
Οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία έχουν σε μεγάλο βαθμό χαιρετιστεί ως θρίαμβος, ωθώντας κάποιους στις ΗΠΑ να αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Μόσχας.
Ο αναλυτής Διεθνών Σχέσεων Henri J. Barkey προσέφερε μια πειστική εξήγηση.
«Ένας φίλος που δουλεύει στην κυβέρνηση Ομπάμα παραπονέθηκε πρόσφατα ότι οι Ρώσοι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από εμάς, όταν πρόκειται για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Αν αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση είναι απλή: η Μόσχα ξέρει ακριβώς τι θέλει στη Συρία ενώ εμείς όχι», έγραψε στο American Interest.
Πράγματι, η Ρωσία υπήρξε συνεπής στην επιδίωξη του κύριου στόχου της- να βοηθήσει τον αραβικό στρατό της Συρίας στον αγώνα κατά των ριζοσπαστικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να ανατρέψουν τον Bashar al-Assad. Η επιχείρηση της Μόσχας ξεκίνησε μετά από επίσημο αίτημα από τη Δαμασκό σε μια εποχή που αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει την -υπό ξένη αιγίδα- εξέγερση.
Η κατάσταση στη Συρία ήταν τρομερή λιγότερο από έξι μήνες πριν. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν το 18 τοις εκατό του εδάφους. Χάρη στη συμμετοχή της Ρωσίας, ο συριακός στρατός είναι σήμερα στην επίθεση σε όλα τα μεγάλα μέτωπα, ενώ η Daesh και άλλοι μαχητές υποχωρούν.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, η οποία έχει χάσει πάνω από 250.000 ζωές στην αιματηρή σύγκρουση. Οι προσπάθειες αυτές συνέβαλαν στο πέρασμα του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προσφέρει έναν οδικό χάρτη και ένα πλαίσιο με στόχο την επίλυση του μακροχρόνιου πολέμου μέσω πολυμερών και χωρίς αποκλεισμούς συνομιλιών, μια πανεθνική εκεχειρία και εκλογές.
Η προσέγγιση της Ουάσιγκτον για πολύ καιρό είχε επίκεντρο την επιμονή των ΗΠΑ για παραίτηση του Άσαντ πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία. Τους τελευταίους μήνες, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει (προσωρινά;) εγκαταλείψει αυτή την πολιτική.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η καταπολέμηση της Daesh είναι η βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση Ομπάμα «ήταν περισσότερο θεατής, από ότι ακτιβιστής», σημείωσε ο αναλυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου