Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Περίεργα παιχνίδια από ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα ...


Περίεργα παιχνίδια από ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα - Δανείζει όποιον θέλει, εξαιρέσεις κατά το δοκούν - MediaΔανείζει όποιον θέλει, εξαιρέσεις κατά το δοκούν...
Το ΔΝΤ έκλεισε το παραθυράκι στους κανόνες δανεισμού για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε περίπτωση που η χρεοκοπία μιας χώρας απειλούσε να...
προκαλέσει σημαντική συστημική αστάθεια ευρύτερης κλίμακας. Το συγκεκριμένο παραθυράκι δημιουργήθηκε από το Ταμείο το 2010 για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ ψήφισε την Τετάρτη την απάλειψη της λεγόμενης «συστημικής εξαίρεσης». Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που ίσχυε ως το 2010, και που επαναφέρει το ΔΝΤ, είναι ότι για να πάρει μια χώρα δάνειο μεγαλύτερο από το ανώτατο όριο δανεισμού του ΔΝΤ θα πρέπει να αποδείξει πως το χρέος της είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Το 2010 το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε να παρακάμψει αυτή την προϋπόθεση αν υπήρχε ο κίνδυνος η χρεοκοπία μιας χώρας να δημιουργήσει ντόμινο συνεπειών για την σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η αλλαγή αυτή του 2010 επέτρεψε στο Ταμείο να χορηγήσει στην Ελλάδα δάνειο 30 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Ταμείου αναλογικά με το μερίδιο συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ. Τότε το Ταμείο είχε εκτιμήσει ότι το ρίσκο και ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης ήταν τεράστιος.

Το δάνειο που χορηγήθηκε τότε στην Ελλάδα ήταν πολλαπλάσιο του ποσού που επιτρεπόταν σύμφωνα με τα συμβατικά όρια τα οποία συνδέονται με το μέγεθος/μερίδιο συμμετοχής της χώρας στο Ταμείο.



Τότε αποφασίστηκε η εξαίρεση

Στις 9 Μαΐου 2010, το ΔΝΤ ανακοίνωνε δάνειο 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο πρώτη φορά λόγο για «κατ’ εξαίρεση πρόσβαση»:

«Εγκρίθηκε με τις διαδικασίες του Μηχανισμού Χρηματοδότησης Ανάγκης του Ταμείου η Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης που αποτελεί μέρος τριετούς κοινού χρηματοδοτικού πακέτου μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια Ευρώ (περίπου 145 δισεκατομμύρια δολάρια). Προβλέπει μια κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που αναλογεί περίπου στο 3.200% της ποσόστωσης της Ελλάδας». Υπερ-πολλαπλάσιο του επιτρεπόμενου ποσοστού, δηλαδή.



Τι ισχύει για τον δανεισμό

Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ μέλους με τον υψηλότερο δανεισμό από το Ταμείο, αναλογικά με το ποσοστό - μέρισμα της χώρας στο ΔΝΤ. Το 2013 ο δανεισμός για την Ελλάδα έπεσε κάπως στο 2.247% του εθνικού της ποσοστού, ενώ το 2015 μειώθηκε κι άλλο στο 1.530%. Ωστόσο, παρέμενε έτσι κι αλλιώς σε δυσθεώρητα ύψη, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Οι κανονισμοί του ΔΝΤ προβλέπουν ταβάνι δανεισμού μάξιμουμ έξι φορές πάνω από το μέρισμα συμμετοχής της κάθε χώρας στο ΔΝΤ. Αυτό ίσχυε μέχρι το 2010, όταν αποφασίστηκε πως όταν το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο, τότε μπορεί να ζητήσει παραπάνω χρηματοδότηση κατ' εξαίρεση. Όπως συνέβη αρχικά, επί Στρος Καν, με την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», με συνέπεια η Λαγκάρντ να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για εκ νέου παράκαμψη των κανόνων του ΔΝΤ. Γι' αυτό και η στάση του Ταμείου έχει σκληρύνει, κάτι που φαίνεται κι από τις τελευταίες του αποφάσεις.



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...







nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου