Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Συντονισμός και κλιμάκωση πριν δουν τον Τσίπρα...


Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Από Τρίτη θα αποφασίσουν αν θα δουν τον ΤσίπραΣκληραίνουν τη στάση τους αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σημερα και τη Δευτέρα σε αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Πειραιώς - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) από τις 12 μέχρι τις...
2 το μεσημέρι αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των αγροτών των 30 -όπως τελικά καταμετρήθηκαν- μπλόκων απ' όλη τη χώρα, που μετείχανχθες στη σύσκεψη των Τεμπών, συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε -όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης- δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.


Στη Στερεά Ελλάδα, η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας παρέμεινε χθες αποκλεισμένη σε δύο σημεία έως και τις 2 το μεσημέρι περίπου: στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου.

Στη Λαμία, το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα.

Οι αγρότες στην Ανθήλη έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας κλείνοντας συγχρόνως και τους παράδρομους για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία.

Ακόμη δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις, ωστόσο απειλούν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους επιβάλλοντας δύο δίωρους αποκλεισμούς κάθε μέρα.

Επίσης, σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου, αλλά και οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στον κόμβο της Αταλάντης.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και από την περιοχή των Φαρσάλων και προχωρούν σε αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής οδού από Λαμία προς Λάρισα.

Επίσης, ένα νέο μπλόκο από αγρότες της δυτικής Λοκρίδας, στήθηκε από σήμερα το πρωί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς στο ύψος του παλιού Λεβέντη.

Οι αγρότες της περιοχής μετακίνησαν εκεί δεκάδες τρακτέρ από Τιθορέα, Ελάτεια και τα γύρω χωριά και προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου.

Πελοπόννησος

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν χθες το μεσημέρι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

 Όσον αφορά στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει την Βόνιτσα με τη Λευκάδα, προχώρησαν χθες το μεσημέρι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.


Πέταξαν περισσότερους από δύο τόνους πορτοκάλια και από τις 5.30 το πρωί μετακινήθηκε το μπλόκο του Βλαχιώτη στο Lidl καταλαμβάνοντας την είσοδο, μην επιτρέποντας στο προσωπικό να περάσει και το κρατούν κλειστό.

«Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Γερμανία ότι δεν είμαστε βλάκες. Να ξέρουν ότι δεν έχουμε τίποτα με τον γερμανικό λαό, είναι φίλοι μας, αλλά με τη γερμανική κυβέρνηση που θέλει να μας εξαφανίσει και να επιβάλει καθεστώς κατοχής και εξαθλίωσης», είπε εκπρόσωπός τους.


Στην Κορινθία οι αγρότες από το μπλόκο της παλιάς Σωληνουργίας με μεγάλη δύναμη τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχοντας βάλει μαύρες σημαίες μπήκαν στην πόλη της Κορίνθου και έκαναν αυτοκινητοπορεία μπλοκάροντας κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης, ενώ κατευθύνθηκαν προς τον Ισθμό της Κορίνθου, με σκοπό να αποκλείσουν τη νέα εθνική οδό στα διόδια Καλαμακίου.

Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ.

Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Αιτωλοακαρνανία

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββατου, στη γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας.

Αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν χθες το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, αλλά χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.



Ιωάννινα

Την εθνική οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ. Τα τρακτέρ και οι αγρότες παραμένουν στη γέφυρα εν αναμονή των εξελίξεων, καθώς συνεδριάζει και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Άρτας, που προχθές είχε στήσει μπλόκο στο Κομπότι.

Επίσης, προσυγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Για σημερα το πρωί στις 10 έχουν αποφασίσει να κατευθυνθούν όλοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και να παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εγνατία. Επίσης, απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορείς και τις οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους.
 Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββατου συλλαλητήριο αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και γεωτεχνικών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τρακτέρ. Οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού για σημερα το απόγευμα για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ηράκλειο

Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος απέκλεισαν χθες από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή.

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν συμβολικά αρχικά τον κόμβο των Αρχανών και στη συνέχεια κινήθηκαν λίγο παρακάτω αποκλείοντας συμβολικά και τον κόμβο του Αγίου Σώζοντα.

Αλεξανδρούπολη

Συνεχίζονται και στον Έβρο οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρησαν οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12 έως και τις 2.00 μετά το μεσημέρι, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής. Για αύριο αναμένονται δράσεις στο τελωνείο των Κήπων από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) κατά του φράχτη.

Στον βόρειο Έβρο χθες και σημερα υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων (στη γέφυρα) έωςτις 6.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης δήλωσε πως τα παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν το τελωνείο του Ορμενίου.

Ως προς τη δυνατότητα μετακίνησης αύριο των διαδηλωτών κατά του φράχτη στην περιοχή του τελωνείου των Καστανέων, ο κ. Μαργαριτίδης εξήγησε ότι μπορούν να μεταβούν μέσω των παράδρομων, διευκρινίζοντας όμως την απόφασή τους να μη συσχετιστούν οι δύο δράσεις. «Εμείς δεν θα εμποδίσουμε κανέναν να διαδηλώσει. Δεν έχουμε όμως καμία σχέση. Παλεύουμε για κάτι άλλο. Δεν θέλουμε να πλησιάσουν το μπλόκο, εδώ έρχονται μόνο αγρότες».








nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου