Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Η Τουρκία έτοιμη να πουλήσει ΗΠΑ-Ρωσία, μα ο Πούτιν το ξέρει…




Είναι να απορεί κανείς εάν η τουρκική διπλωματία δεν έχει αντιληφθεί οτιδήποτε «μεμπτό» στη στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της διευθέτησης της συριακής κρίσης, καθώς πριν από λίγες ώρες είχαμε νέα τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν για το θέμα, η οποία όμως είχε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά!
Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό, είναι ότι στην κουβέντα συμμετείχε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεβ, ο οποίος υποτίθεται προσφέρει την πρωτεύουσα της χώρας του, Άστανα, ως τον ουδέτερο τόσο, μακριά από τους… συμβολισμούς αποτυχίας της Ελβετίας για τη διεξαγωγή των συνομιλιών με στόχο να επιτευχθεί η ειρήνευση.
Αυτό το πρώτο χαρακτηριστικό συνδέεται ευθέως με το δεύτερο… που είναι ο επιδεικτικός τρόπος με τον οποίον έχει αφεθεί η αμερικανική διπλωματία – τουλάχιστον – εκτός των διεργασιών, σα να μην είναι ενδιαφερόμενος στη διαμάχη! Δευτερευόντως, αυτό χρεώνεται υπέρμετρα στον Ερντογάν ως αντισυμμαχική συμπεριφορά!
Το να το κάνει η Ρωσία είναι φυσιολογικό ως αντίπαλος των ΗΠΑ, το αφύσικο είναι να έχει προσελκύσει και να παίζει κυριολεκτικά… στα πόδια έναν από τους σημαντικότερους υποτίθεται ΝΑΤΟϊκούς εταίρους, ο οποίος μάλιστα την όποια γεωστρατηγική του σημασία, την έλκει από αυτή καθαυτή τη γεωγραφική γειτνίαση με τη Ρωσία!
Άρα έχουμε μια Ρωσία που τονίζει και διαφημίζει με κάθε τρόπο ότι έχει μετατρέψει τον πολύτιμο υποτίθεται σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε υποχείριό του! Υπάρχουν κι άλλες λέξεις που σου έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό, αλλά ας όψεται… η καλή μας ανατροφή!
Αυτός ακριβώς ο ηγέτης που έχει κάνει τη «λαδιά», αντιλαμβανόμενος ενδεχομένως την παγίδα, σπεύδει να δηλώσει ότι θα μιλήσει με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, με στόχο να την πείσει να δημιουργηθεί η περίφημη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, ίσως διότι ποντάρει σε κάποια φιλοτουρκικά υποτίθεται στοιχεία, όπως ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγός Φλιν!

Έλα όμως που το μήνυμα το οποίο κατορθώνει να διαβιβάσει στη Μόσχα, είναι ότι «σας πουλάω ανά πάσα στιγμή αρκεί να πάρω αυτά που ζητάω», εν ολίγοις δηλαδή μια παρουσία στη Βόρεια Συρία που δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να έχουν εδαφική συνέχεια στα καντόνια τους!
Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η Μόσχα αν μη τι άλλο έχει λόγο, ενώ η στρατιωτική παρουσία στο έδαφος του δίνει και ιδιαίτερη βαρύτητα. Και έχει φήμη να μην ανέχεται συμπεριφορές που δεν της αποδίδουν τον προσήκοντα σεβασμό…
Θα φανεί εάν οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις του Πούτιν για το ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του πρέσβη Αντρέι Καρλόφ και οι διαρροές περί εμπλοκής του τουρκικού βαθέως κράτους αποτελούν εγγραφή υποθήκης για αργότερα, ενώ οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί κατανόησης στα στρατηγικά ζητήματα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, θα μπορούσαν στο κοντινό μέλλον να μετεξελιχθούν σε ευχάριστο ανέκδοτο.





defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου