Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Η «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ» ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ «ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ»!


putin_erdogan_heirapsia
Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε συνομιλίες για ένα πρωτόκολλο συντονισμού πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας για την πρόληψη ατυχημάτων, είπε τουρκική στρατιωτική πηγή στη Hurriyet Daily News.
Δουλεύοντας σε ένα προσχέδιο του πρωτοκόλλου, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «συμφωνία κυρίων», δήλωσε η πηγή. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η μία πλευρά δεν πρέπει να εισέρχεται στην περιοχή όπου η άλλη πλευρά διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις.
Η απόφαση του συντονισμού πτήσεων πάνω από τη Συρία έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ του Ρώσου αρχηγού του στρατιωτικού Επιτελείου Valery Gerasimov και του Τούρκου ομολόγου του Hulusi Akar.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να καθιερωθεί άμεση τηλεφωνική γραμμή καθώς και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ρωσικών και τουρκικών εναέριων δυνάμεων για την πρόληψη ατυχημάτων.
«Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου συνεχίζονται στο υψηλότερο επίπεδο», είπε μια πηγή του τουρκικού στρατού στην εφημερίδα. Αν υπογραφεί, το πρωτόκολλο θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στο συριακό πεδίο μάχης.
Σύμφωνα με την πηγή, ο τουρκικός στρατός παρείχε στη Ρωσία τις συντεταγμένες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται. Σε αντάλλαγμα, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα εισέρχονται σε αυτές τις περιοχές.
«Η επικοινωνία μας με τη Ρωσία λειτουργεί τέλεια», δήλωσε η πηγή.
Η πηγή ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία ενεργεί πολύ προσεκτικά για να αποφύγει παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και παρέχει τακτικά πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις της σε κοντινές περιοχές.
Η ανάγκη ενός πρωτοκόλλου συντονισμού πτήσεων έγινε επιτακτική μετά την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη στη Συρία στις 24 Αυγούστου.
Στη συνέχεια, ρωσική εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας στη Συρία, προκειμένου να αποτρέψει εναέρια περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου