Για ενδεχόμενο απόσυρσης γαλλικών τραπεζών από το Λονδίνο σε περίπτωση που Βρετανοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί η Kεντρική Tράπεζα της Γαλλίας στην εξαμηνιαία έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters. 
Το δημοψήφισμα θα διαμορφώσει τη θέση της Βρετανίας στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ όπως αναφέρεται στην έκθεση, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εξοπλισμένες για να διαχειριστούν μια αναμενόμενη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση που κερδίσει το Brexit.
Πιο συγκεκριμένα, οι γαλλικές τράπεζες που έχουν δραστηριότητες με έδρα το Λονδίνο, ίσως αποφασίσουν να τις μεταφέρουν πίσω στη Γαλλία. Ορισμένες απ' αυτές αφορούν τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, καθώς και χρηματιστηριακές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα παράγωγα.
Επίσης, ένα ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια επανεξέταση της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών σε αντισυμβαλλόμενους στη Βρετανία, την οποία η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας την τοποθετεί συνολικά στα 228 δισ. δολάρια στο τέλος του 2015, εκ των οποίων τα 102 δισ. δολάρια ήταν προς βρετανικές τράπεζες.
"Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. οι γαλλικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανακατευθύνουν μέρος των δραστηριοτήτων τους σε Ευρωπαίος αντισυμβαλλόμενους" αναφέρει η Τράπεζα της Γαλλίας.
"Το φαινόμενο αυτό ίσως διογκωθεί, αν οι θυγατρικές άλλων εθνικών τραπεζών με έδρα το Λονδίνο (κυρίως από τις ΗΠΑ) μεταφερθούν σε άλλα ευρωπαϊκά κέντρα", σημειώνεται.
Σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε., άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο ή το Παρίσι ανυπομονούν να προσελκύσουν όσο πιο μεγάλο μερίδιο της αγοράς του τραπεζικού κλάδου της Βρετανίας μπορούν, σημειώνει το Reuters.




http://www.capital.gr/