Της Νίκης Ζορμπά
Στήριξη από τον "φίλο Juncker" αναμένει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει παγίως στον πρόεδρο της Κομισιόν, έναν σταθερό (πλέον) σύμμαχό του. Στο μενού της συνάντησης τους θα βρεθούν όλα τα καυτά ζητήματα της ευρωπαικής και εγχώριας ατζέντα, με κορυφαία την ελληνική οικονομία, τα εργασιακά, το προσφυγικό αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμ για το οποίο η κυβέρνηση ανησυχεί πως εάν διαψευσθούν οι σφυγμομετρήσεις των τελευταίων ημερών που δίνουν προβάδισμα στο remain, τότε το ξήλωμα του ευρωπαικού πουλόβερ θα αρχίσει ταχέως, επαναφέροντας τα σενάρια για Grexit.
Κατά τα λοιπά, από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός αναμένει να δρέψει επικοινωνιακούς καρπούς, τους οποίους έχει  άλλωστε άμεση ανάγκη μετά την πρώτη ψυχρολουσία που λαμβάνουν αυτές τις μέρες οι πολίτες κατά το ... τετ α τετ τους με την εφορία.
Πέραν τούτων, στήριξη θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας από τον J. C. Juncker και για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά που άνοιξε εξόχως νωρίς για την Κυβέρνηση -καίτοι ο στόχος ήταν το σίριαλ για τη ... νέα διαπραγματευτική μάχη επ αυτών, να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Στο Μαξίμου ξορκίζουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ ενώ στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι βλέπουν θετικά ή εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να δώσουν μάχη για τη διατήρηση του συνδικαλιστικού νόμου ως έχει.
Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς σε πολωμένο κλίμα
Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα ανοίγει η αυλαία των κατ ιδίαν συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τη σημερινή του συνάντηση με τον "συγκυβερνήτη" του, Πάνο Καμμένο.
Το σημερινό τετ α τετ δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμύνης φέρεται να είναι σύμφωνος με την πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για μείωση του μπόνους σε 27 για το κόμμα ( ή το συνασπισμό κομμάτων που θα αθροίζει ποσοστό 40% και άνω).
Σε "πεδίον βολής" ωστόσο απ ό,τι υπαγορεύουν τα πρώτα πυρά που ανταλλάχθηκαν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, θα εξελιχθεί μάλλον η συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη την Πέμπτη.
Η Ν.Δ αποκλείει να παράσχει συναίνεση στον πρωθυπουργό για αλλαγή στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και διαμηνύει δια του προέδρου της ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα, ομολογία ήττας.
Στο Μαξίμου πάντως εξαρχής ομολογούν ότι επιθυμούν οι αλλαγές στο εκλογικό νόμο να τύχουν ευρύτατης κοινοβουλευτικής στήριξης, κοινώς να "περάσουν" με 200 βουλευτές ώστε το νέο σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες κιολας εκλογές και ουχί τις μεθεπόμενες.
Παραλλήλως ωστόσο, δυναμιτίζουν εκ των προτέρων τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη , καθώς χθες, δια κύκλων της η κυβέρνηση, επιτέθηκε στη Συγγρού, αναφέροντας- μεταξύ άλλων:
 "Οι "κύκλοι" της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;"



http://www.capital.gr/