Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΛΛΑ…


1024355245
Καμία από τις χώρες μέλη της ΕΕ δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την παραβίαση της ευρωπαϊκής ενότητας ψηφίζοντας κατά των ρωσικών κυρώσεων, αναφέρει η Le Monde, ωστόσο ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να εξετάσουν μια εναλλακτική επιλογή, έτσι ώστε να παραχωρήσει κάποιες ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις ως προς τη Μόσχα.
Η ΕΕ παρόλο που προσπαθεί να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, προβληματίζεται έντονα από την οικονομική αστάθεια στους κόλπους της, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει και η αποκοπή των σχέσεων με τη Μόσχα.
Η αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ενότητας, έστω και αν αυτή είναι επιφανειακή, και η απροθυμία της ΕΕ να κάνει παραχωρήσεις στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να παραταθούν για ακόμη έξι μήνες, γράφεται σε άρθρο της εφημερίδας Le Monde.
Όποιες και αν είναι οι διαφορές είναι μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, το «μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η ενότητα των 28 εθνών και κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την παραβίαση των συμφωνηθέντων,» τόνισε στη γαλλική εφημερίδα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Την ίδια στιγμή, η δυσαρέσκεια γύρω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι διάχυτη σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση τους με τις ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, χώρες της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης διατηρούν μια σταθερή στάση απέναντι στη Μόσχα, όμως υπάρχουν και τα μέλη εκείνα της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι «ο Πούτιν δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την ΕΕ, ώστε να τον βοηθήσει και κείνη με τη σειρά της.»
Εντούτοις, η ειδοποιός διαφορά εντοπίζεται αυτή τη φορά, στο ότι η απόφαση για την ανανέωση των κυρώσεων δεν θα γίνει σε «τεχνικό διπλωματικό επίπεδο», αλλά θα συζητηθεί από εθνικούς ηγέτες του μπλοκ. Και η ελαστικότερη στάση των Βρυξελλών αναμένεται να γίνει πραγματικότητα μέσω δύο πιθανών σεναρίων.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τις κυρώσεις μόνο για τρεις μήνες, αντί για έξι. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι κυρώσεις μπορεί να παραταθούν για έξι μήνες, αλλά με τη δυνατότητα της σταδιακής κατάργησης. Και οι προτάσεις αυτές θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Κίεβο, που δεν έχει σημειώσει καμία απολύτως πρόοδο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Επιπλέον, η ΕΕ ενδιαφέρεται για την άρση των αντι-ρωσικών κυρώσεων εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία του Μινσκ, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρέσβης της ΕΕ στη Ρωσία Βιγκάουντας Ουσάτσκας:
«Θέλουμε να άρουμε πλήρως τις κυρώσεις, όταν θα πληρούνται οι συμφωνίες του Μινσκ. Αλλά θα προτιμούσα να μην μιλήσουμε για λεπτομέρειες, αλλά για το πώς θα διατηρήσουν και θα προωθήσουν τη συνεργασία τα έργα εδώ στο Κάλινγκραντ, τα οποία θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα».



hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου