Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Αλλαγή σελίδας ή συζήτησης;...




Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου και με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση άρχισε να προβάλλει τη θέση ότι η χώρα...
γυρίζει σελίδα, ότι ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση και ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης «Ποσειδώνια 2016», υποστήριξε ότι «η κρίση μάς βοήθησε να αλλάξουμε σελίδα» και ότι «με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της ύφεσης».

Χθες, επίσης, σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της επετείου των 42 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θα παρουσιαστούν από τον Αλέξη Τσίπρα οι αρχές και οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα, οι Π. Κουρουμπλής και Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενοι στη συνταγματική αναθεώρηση, έκαναν λόγο για επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος και «για την “4η Ελληνική Δημοκρατία” με ριζοσπαστικές και ριζικές αλλαγές».

Με δεδομένο ότι ως Πρώτη Ελληνική Δημοκρατία θεωρούμε το προσωρινό ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821, ως Δεύτερη την περίοδο 1924-1935 και ως Τρίτη τη Μεταπολίτευση, από το 1974 και μετά, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία βάζει τον πήχη πολύ ψηλά.

Ουσιαστικά μιλάει για ριζική μεταβολή στα πολιτικά και πολιτειακά πράγματα της χώρας που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά νόημα και η ανακοίνωση ότι ξεκινάει άμεσα η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού ως γνωστόν το εκλογικό σύστημα είναι βασικός κρίκος για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση για την Ελλάδα μετά την κρίση και θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μόνο που αυτή η συζήτηση θα κρατήσει χρόνια. Το άνοιγμά της, όμως, βοηθάει, για την ώρα, την κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταφέροντάς την έξω από τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα. Αν είναι μόνο αυτός ο στόχος της, είναι λάθος στόχος.


Οι πολίτες αναμένουν πρώτα συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής τους και μετά τέτοιες θεσμικές αλλαγές.





nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου