Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης...




Εγκρίθηκε και επισήμως η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο ESM...
αρχικά ανακοίνωσε την είδηση μέσω tweet από τον επίσημο λογαριασμό του.




Η ανακοίνωση του ESM

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την δεύτερη δόση των 10,3 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το δ.σ. ενέκρινε ακόμη την πρώτη εκταμίευση της δεύτερης αυτής δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της εξυπηρέτησης χρέους και να βοηθήσει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι αποφάσεις του δ.σ. έρχονται μετά από την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε: "η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει περάσει νομοθεσία που θα: μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα, θα δημιουργήσει νέων επενδυτικό fund και ιδιωτικοποιήσεων, θα καταστήσει δυνατή την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγει έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη σε αυτά τα μέτρα και στις άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, τα μέλη του ESM είναι κατ’ αρχήν πρόθυμα να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να ισχύσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από την συνέχιση της εκπλήρωσης των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα".
Τα 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν θα διατεθούν στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα. Αυτό εναπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του δ.σ. Μετά από την σημερινή εκταμίευση, η οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 28,9 δισ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 170,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (μαζί με το ποσό που εγκρίθηκε σήμερα(, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακρά τους μεγαλύτερους πιστωτές στην Ελλάδα.





nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου