Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία πάει να πάρει τα πάντα στην Κύπρο!

cyprus_aoz


Υπό τον τίτλο «Η αμφισβήτηση της Τουρκίας φτάνει στον Ακάμα», ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη του «Φιλελεύθερου», Κώστα Βενιζέλου, αναφέρεται στους αυθαίρετους τουρκικούς ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για τουρκικά δικαιώματα έρευνας σε περιοχές δυτικά της μεγαλονήσου που αγγίζουν ακόμη και το ακρωτήριο του Ακάμαντα (το δυτικότερο σημείο της Κύπρου, βόρεια της πόλης της Πάφου).
Στο κείμενο του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Τουρκία ισχυρίζεται, εδώ και καιρό, σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18?E.». 
Προστίθεται ότι η συγκεκριμένη αυτή αναφορά σε γεωγραφικό μήκος δεν γίνεται τυχαία και αφορά τις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, «στην περιοχή του Ακάμα». 
Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής «με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές». Σημειώνεται συναφώς ότι η θέση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο τότε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες («Προενταξιακή στρατηγική υπό το φως και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009»). 
Περιλαμβάνεται, επίσης, και σε άλλα έγγραφα του τουρκικού ΥΠΕΞ, κυρίως σε σημεία συζήτησης (talking points) και θέσεις που κατατίθενται ή και αξιοποιούνται από Τούρκους αξιωματούχους σε διεθνείς συναντήσεις τους. Η θέση αυτή επαναλήφθηκε το 2012 όταν εξαγγέλθηκαν βήματα εφαρμογής ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας, όπως και την περασμένη εβδομάδα όταν η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων της ΑΟΖ μας. Πριν από την ανακοίνωση είχε προηγηθεί την 17η Μαρτίου η κατάθεση επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, Χαλίτ Τσεβίτ, με την οποία απαντούσε στην επίσημη καταγγελία της Κύπρου για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015. 




militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου