Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το πιο μεγάλο λάθος του ΝΑΤΟ…


nato_russian_flag
Όπως είναι αναμενόμενο, έχει να κάνει με τη Ρωσία.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έκανε το σοβαρότερο λάθος της εδώ και δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε η Αμερικανίδα ιστορικός Mary Elise Sarotte στο Lenta.ru.
«Λάθη συμβαίνουν πάντα», σχολίασε η καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Είναι απίθανο ότι είτε το ΝΑΤΟ ή ο Οργανισμός Συνθήκη της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει αυτή τη μοίρα.
Ωστόσο, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια οργάνωση συλλογικής άμυνας, διαλύθηκε το Φεβρουάριο του 1991, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να παραμείνει ενεργή και μία από τις χειρότερες αποφάσεις στην ιστορία της, ήρθε περίπου εκείνη την εποχή.
Τότε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ George H. W. Bush, σύμφωνα με τη Sarotte, δεν προσέφερε στη Ρωσία την «κατάλληλη θέση στη νέα παγκόσμια τάξη». Προφορικά υποστήριξε την αναδυόμενη παγκόσμια τάξη, αλλά ντε φάκτο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την παλιά. «Στέλνοντας τη Ρωσία στο περιθώριο της παγκόσμιας πολιτικής ήταν λάθος», εξήγησε.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ William James Perry δήλωσε πρόσφατα ότι η αμερικανική ηγεσία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία ως «δύναμη τρίτης κατηγορίας» κατά τις πρώτες ημέρες της μετά –Ψυχροπολεμικής εποχής. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον υποστήριξε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, ανεξάρτητα από το εάν η Μόσχα ανησυχούσε με αυτή τη διαδικασία ή όχι.
Οι αποφάσεις αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δηλητηρίαση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει υπερ-προωθήσει την ανύπαρκτη απειλή που προέρχεται από τη Μόσχα, για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών της την αύξηση των δραστηριοτήτων του μπλοκ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου