Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΟΙ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο «ΑΣΟΣ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ



1436261366109
Αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με την κυβέρνηση να επιθυμεί ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση είναι οι εξής:
– 2 Απριλίου, η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.
– 4 Απριλίου, αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις κυβέρνησης – κουαρτέτου.
– 7 Απριλίου, συνεδριάζει το Euroworking Group. Μέχρι τότε, και προτού βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στόχος είναι στα τεχνικά κλιμάκια να έχει καταγραφεί η όποια πρόοδος.
– 15 Απριλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.
– 22 Απριλίου, συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της συμφωνίας.
Αναφερόμενη στην αξιολόγηση, σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος Τύπου κ. Σβίγκου δήλωσε ότι η σημερινή είναι η πρώτη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, που αγωνίζεται για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, με έγνοια για τους πιο αδύναμους. «Αν είχε μπει στη λογική των προηγουμένων, που υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν, τότε ίσως η αξιολόγηση να είχε κλείσει προ πολλού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνιστά διαπραγμάτευση. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι, όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του καλοκαιριού και όσα απερρίφθησαν τότε από την πόρτα, να εισέλθουν σήμερα από το παράθυρο της αξιολόγησης».
Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η… υποσχετική της μείωσης του ελληνικού χρέους. Εμπόδιο που μέχρι στιγμής φαντάζει απροσπέραστο.
Σύμφωνα με τη Real News, η Αθήνα διαβλέπει απροθυμία των δανειστών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων και η ρυθμίση του χρέους, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η Μέρκελ έχει παραδώσει την οικονομική πο.λιτική για τη χώρα της και την Ευρώπη στον Σόιμπλε, ο οποίος δηλώνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι «δεν επείγει το ζήτημα του χρέους για την Ελλάδα». Ωστόσο, δεν αποκλείεται η σχετική συζήτηση να αρχίσει ως αντίβαρο σε ένα ακόμα συμβιβασμό που θα υποχρεωθεί να κάνει η κυβέρνηση, όμως οι δανειστές στην πράξη δεν αναμένεται να δεσμευθούν για σημαντικές μειώσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα ακούγονται στο Μέγαρο Μαξίμου, τα σχέδια που εκπονήθηκε στο Βερολίνο για την απομείωση του χρέους είναι ουσιαστικά μη αποδοτικά και προφανώς μη αποδεκτά από την Αθήνα, ενώ θα επιτείνουν την ένταση στις σχέσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου