Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Από το «Schexit» στο... «Brexit»...


Βρετανία - Ευρώπη

Για την προσφυγική κρίση και το βρετανικό ζήτημα συζητούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες με το πρώτο θέμα να περνά σε δεύτερο πλάνο καθώς οι εξελίξεις στην...
Τουρκία και η απουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου από τη σύνοδο κορυφής έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά του «Brexit» οι Βρετανοί την ίδια ώρα που στην πρωτεύουσα του Βελγίου αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται η Deutsche Welle -με αφορμή το βρετανικό ζήτημα- προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες, κυρίως λόγω των αντιδράσεων στην ικανοποίηση του αιτήματος του Λονδίνου για προσωρινή αναστολή μέχρι 4 χρόνια των κοινωνικών επιδομάτων στους Ευρωπαίους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό που συζητείται είναι το πώς θα ενεργοποιείται αυτή η ρήτρα και το κατά πόσο θα περιοριστεί μόνο στην βρετανική επικράτεια ή θα μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και από άλλες χώρες, που αποτελεί και το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η πρόταση της ΕΕ «απαντά σε όλες τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου» και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τα αμφιλεγόμενα σημεία που παραμένουν εκκρεμή.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Τετάρτη, με επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, καλώντας όλους τους ηγέτες να συμβάλουν προκειμένου να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα χάσματα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό «θα αποτελέσει μια ήττα τόσο για την Βρετανία, όσο και την ΕΕ και μια γεωπολιτική νίκη για όσους επιδιώκουν να μας διαιρέσουν».

Η αντιπαράθεση υπέρ ή κατά του Brexit αποτελεί πλέον καθημερινότητα

Σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση έχει ανάψει, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη Βρετανία για την παραμονή της ή μη στην Ε.Ε.

Η πολιτική αντιπαράθεση υπέρ ή κατά του Brexit αποτελεί πλέον καθημερινότητα, σύμφωνα με το euronews.

«Θα αποκτήσουμε τον έλεγχο στις δαπάνες μας. Θα διασφαλίσουμε ότι δαπανούμε τα χρήματά μας στις δικές μας προτεραιότητες», δηλώνει ο βουλευτής των Συντηρητικών Στιβ Μπέικερ, που είναι συνιδρυτής του κινήματος «Συντηρητικοί για τη Βρετανία».

Πρόκειται για την ομάδα των βουλευτών, ευρωβουλευτών και μελών του Συντηρητικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ του Brexit.

«Θα είναι μια κακή εξέλιξη για τις επενδύσεις. Πολλές πολυεθνικές επενδύουν στη Βρετανία, επειδή είναι μια αγορά που μιλά αγγλικά και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τους δίνει πρόσβαση σε μια ακόμη πιο μεγάλη αγορά πεντακοσίων εκατομμυρίων καταναλωτών, εξηγεί βουλευτής των Εργατικών Στέφεν Κίνοκ.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι απώλειες για το βρετανικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, σε περίπτωση Brexit, μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 3%.

Σε περίπτωση συνολικής εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. οι απώλειες θα είναι 0,8% του βρετανικού ΑΕΠ.

Εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία και απορρύθμιση η απώλεια θα είναι 0,1% του ΑΕΠ.

Εάν γίνει άνοιγμα στο παγκόσμιο εμπόριο θα υπάρξει αύξηση 0,6% του ΑΕΠ και σε περίπτωση άνευ προηγουμένου απορρύθμισης θα υπάρξει ώθηση 1,55% στο βρετανικό ΑΕΠ.






nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου