Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

«Σέχτα Επαναστατών»…. Ανώτεροι Αξιωματικοί Αποκαλύπτουν: «πλέον γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα»


ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ
«Η δράση της «Σέχτας» έχει ουσιαστικά εξιχνιασθεί.
Για εμάς είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Μόνο τυπικά παραμένει εκκρεμής». Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούν πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της ένοπλης οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», που έχει την πιο αιματηρή δράση την τελευταία δεκαετία. Και αυτό μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις – σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» της 10ης Ιανουαρίου – του δικαστικού βουλεύματος για την επιχείρηση «Γοργοπόταμος», με την ανατίναξη τοίχου των φυλακών Κορυδαλλού.
Στο βούλευμα αυτό ορισμένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» μιλούν για τον τρόπο αναγέννησης της «Σέχτας» και αποκαλύπτουν τον ειδικό τρόπο γραφής των προκηρύξεών της. Παράλληλα νέα ενδεικτικά στοιχεία φέρεται να έχουν βρεθεί από μυστικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε Βουλγαρία και Σερβία όπου πιθανολογείται ότι είχαν βρεθεί και τα μέλη της ίδιας οργάνωσης.
Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «πλέον γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για την οργάνωση. Ομως όσο σίγουροι είμαστε για τα μέλη της, το οπλοστάσιό της, τη «γιάφκα» της αλλά και τον τρόπο γραφής των προκηρύξεών της, τόσο βέβαιοι είμαστε ότι – αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη – δεν θα βρούμε ποτέ κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Θα είναι πάντα ουσιαστικά κλεισμένη, αλλά τυπικά ανοικτή υπόθεση. Με κίνδυνο μάλιστα λόγω αυτής της «τυπικής» αδυναμίας να ελλοχεύει και ο κίνδυνος επανεμφάνισής της».
Τέσσερις επιθέσεις σε 18 μήνες
Η «Σέχτα Επαναστατών» πραγματοποίησε από τις αρχές Φεβρουαρίου 2009 ως τον Ιούλιο του 2010 τέσσερις επιθέσεις. Αρχικά πυροβολήθηκαν το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και τα αυτοκίνητα τηλεοπτικού σταθμού στο Περιστέρι και ακολούθησαν οι δολοφονίες του υπαρχιφύλακα των ΕΚΑΜ Νεκτάριου Σάββα στα Πατήσια και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στην Ηλιούπολη.
Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει το εντυπωσιακά επιθετικό ύφος των σχετικά μικρών προκηρύξεων, όπως αυτό «για τη ζωή κάθε μπάτσου που κοστίζει όσο και μία σφαίρα», ότι «καμία θλίψη δεν αξίζει για τα φέρετρα που θα αρχίζουν να παρελαύνουν» και «για τους αστυνομικούς που – όπως και τα ντόνατς – δεν είναι «ωραίοι» χωρίς μια τρύπα στη μέση», καθώς και το «η «Σέχτα Επαναστατών» δεν θα αφήσει ούτε ένα χιλιοστό ασφαλούς εδάφους στη ζωή σας».
Εντύπωση είχε προκαλέσει και η αναφορά στην τελευταία προκήρυξη για μελλοντική αναβάθμιση στη δράση της αλλά και η φωτογραφία που τη συνόδευε, με 17 όπλα, τοποθετημένα με μια διάταξη αντίστοιχης της 17Ν.
«Συνδυασμός βόμβας με πιστόλι»
Τι γνωρίζει όμως τώρα η ΕΛ.ΑΣ. για τη Σέχτα; Οπως ανέφερε στέλεχός της στο «Βήμα», «είχαμε από την αρχή ενδείξεις ότι η «Σέχτα» σχετιζόταν με ορισμένα μέλη της ευρύτερης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία είχε ξεκινήσει τη δράση της από τις αρχές του 2008. Και αυτό βασιζόταν όχι μόνο σε ορισμένες πληροφορίες αλλά και σε ορισμένες κοινές αναφορές στις προκηρύξεις.
Υπήρχαν ενδείξεις ότι ένα τμήμα των «Πυρήνων» ήθελε αιματηρά χτυπήματα, σε μια αντίστοιχη δημιουργία της 17Ν ως τμήμα του ΕΛΑ, η οποία ήθελε εκτελέσεις και όχι μόνο συμβολικές βομβιστικές επιθέσεις. Είναι φανερό ότι ο προγραμματισμός ήταν για συχνές βόμβες της «Συνωμοσίας» που θα συνδυαζόταν με δολοφονικά χτυπήματα – ανά μερικούς μήνες – της «Σέχτας». Μας είχε κάνει εντύπωση ακόμη ότι στο πλαίσιο ερευνών μας για τη «Συνωμοσία» βρίσκαμε στοιχεία ότι μέλη της εμφανίζονταν σαν αστυνομικοί για να υποκλέψουν στοιχεία ταυτοτήτων από σπουδαστές αλλά και ότι εκτελεστές της «Σέχτας» ήταν ντυμένοι αστυνομικοί.
Είχαμε επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια υπήρχε εσωτερική σύγκρουση στην οργάνωση. Επιπλέον, παρότι υπήρχε προαναγγελία και άλλων δολοφονικών επιθέσεων, η οργάνωση εξαφανίστηκε από το καλοκαίρι του 2010. Αυτό το αποδίδουμε σε συλλήψεις μελών των «Πυρήνων» και άλλων αντιεξουσιαστών λίγους μήνες αργότερα».
Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όμως εντοπίζουν και άλλα ενδεικτικά στοιχεία που οδηγούν στην ίδια εκδοχή. Οπως αναφέρουν, «σε κατοικία στα νότια προάστια που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τμήμα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» βρέθηκαν όπλα αλλά και ένας χώρος όπως και μερικά αντικείμενα που μοιάζουν με αυτά της φωτογραφίας του οπλοστασίου της «Σέχτας». Υπήρχε μάλιστα τότε και σχετική ανάλυση των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Δεν έχουν βρεθεί αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της οργάνωσης (ένα Scorpion, ένα Glock και ένα άλλο 9 mm) για τα οποία πιθανολογούμε ότι είναι σε μια ειδική κρυψώνα ή ότι έχουν πεταχτεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτά τα όπλα σε καμία από τις συζητήσεις για την επιχείρηση «Γοργοπόταμος», όπου γίνεται λόγος για επανεμφάνιση της «Σέχτας», και όσοι μιλούσαν ήταν φανερό ότι έψαχναν από πολλές πηγές οπλισμό. Ακόμη, για τον συσχετισμό «Πυρήνων» και «Σέχτας» δεν πρέπει κανείς να ξεχνά το «σχέδιο Φοίνικας», που ανακοινώθηκε από κρατουμένους το καλοκαίρι του 2013, για την αναγέννηση του εγχώριου αντάρτικου πόλης, το οποίο προέβλεπε νέα χτυπήματα της «Συνωμοσίας» αλλά και την επανεμφάνιση της «Σέχτας»».
Εκτιμήσεις προς απόδειξη
Οι αστυνομικοί ωστόσο φέρεται να βρήκαν απάντηση και στα ερωτήματα που είχαν εγερθεί από τις κινήσεις «κομάντο» και την επιχειρησιακή δεινότητα που είχαν επιδείξει τα μέλη της «Σέχτας» στις επιθέσεις κατά των Νεκτάριου Σάββα, Σωκράτη Γκιόλια και άλλες, όπως και σε μια σχετική αναφορά στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης. Σε αυτό το κείμενο του 2010, που είχε τότε υπεραναλυθεί, σημειωνόταν: «Μετά το τρίτο χτύπημά μας το καλοκαίρι του 2009 περάσαμε σε μια δημιουργική αφάνεια με σκοπό να αναδυθούμε πιο ικανοί, πιο ουσιαστικοί, πιο επικίνδυνοι. Σε αυτό το διάστημα αρκετοί από εμάς εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, μάθαμε νέες τεχνικές, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε για άγνωστες μέχρι τότε καταστάσεις αγώνα, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σκεπτικά με άλλους μαχητές και ανεφοδιαστήκαμε στον υλικοτεχνικό τομέα».
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ανακάλυψαν την απάντηση σε όλα αυτά τα «εκπαιδευτικά μυστήρια» της Σέχτας μετά τον εντοπισμό μιας γιάφκας της «Συνωμοσίας» στον Βόλο, το 2011. Εκεί εντοπίστηκαν κάρτες και στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ότι μέλη της οργάνωσης είχαν εκπαιδευθεί σε όπλα και στίβο μάχης στο σκοπευτήριο της βουλγαρικής ομάδας Λέφσκι αλλά και σε σχετικό κέντρο εκπαίδευσης στη Σερβία.
Οπως αναφέρουν αστυνομικοί, «πραγματοποιήσαμε πολυήμερη έρευνα εκεί και ανακαλύψαμε ότι αντιεξουσιαστές – ορισμένους από τους οποίους δεν ξέραμε μέχρι τότε – είχαν πάει εκεί, είχαν δώσει τα ονόματά τους, είχαν εκπαιδευθεί και είχαν πάρει μάλιστα μαζί τους μεγάλο αριθμό σφαιρών. Ανακαλύψαμε όχι μόνο τις εγγραφές τους στα εκπαιδευτικά κέντρα αλλά και στα καταλύματα που χρησιμοποιούσαν στις βαλκανικές πόλεις. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι όταν οι υπεύθυνοι του σκοπευτηρίου της Λέφσκι τούς ζήτησαν να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία, όπως συνέβαινε με όλους τους εκπαιδευόμενους, εκείνοι αρνήθηκαν. Αυτό είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στους υπευθύνους του σκοπευτηρίου».
Ενδείξεις που μοιάζει να επιβεβαιώνονται
Το τελευταίο τμήμα του παζλ, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, βρέθηκε στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες Χριστόδουλου Ξηρού και ορισμένων κρατουμένων «Πυρήνων». Εκεί υπάρχουν αναφορές για τον στόχο επανεμφάνισης της «Σέχτας» με την ανάληψη της ευθύνης για την πολύνεκρη – σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους – έκρηξη δέματος-βόμβας στην Ιτέα στις 29 Απριλίου 2014. Αυτό όμως δεν συνέβη και μια φράση σε επιστολή που είχαν ανταλλάξει έλυσε και τις τελευταίες απορίες των αστυνομικών για το επιθετικό ύφος των κειμένων της «Σέχτας». Οπως ανέφερε ο συντάκτης της επιστολής, «αν την ευθύνη της επίθεσης (στην Ιτέα) αναλάμβαναν ως «Σέχτα», άλλο ύφος θα είχε το κείμενό τους. Απλά, εφόσον δεν πέτυχε, κράτησαν χαμηλό προφίλ αλλά περιεκτικό».
Η απάντηση λοιπόν ήταν για τους αστυνομικούς, για άλλη μία φορά, «πολύ απλή». Το πολυσυζητημένο επί χρόνια απειλητικό περιεχόμενο των κειμένων της «Σέχτας» ήταν μια συνειδητή αλλαγή ύφους και προφίλ από αντιεξουσιαστή που σχετιζόταν και με τα μάλλον μετριοπαθή κείμενα της «Συνωμοσίας». Αυτό που είχε απασχολήσει επί σειρά ετών τις αρχές ασφαλείας και είχε σκορπίσει μεγάλη ανησυχία για «ανεξέλεγκτα αιματηρά χτυπήματα» ήταν απλώς μια σικέ, παραπλανητική αλλαγή στυλ γραφής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου