Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γιούνκερ Πέταξε τη Μάσκα, Έβαλε τον Φερετζέ και ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ την ΚΥΠΡΟ στην Τουρκία από την «Πίσω Πόρτα»


ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΔΟΣΙΑ… Η ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ… ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ) ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑ(Ν)ΣΤΑΣΙΑΔΗ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με επιστολή του προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου, απέστειλε επιστολή-δέσμευση προς την Τουρκία για ξεπάγωμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων.
Στην επιστολή, που αποκαλύπτει ο «ΦΙΛΛΕΥΘΕΡΟΣ», ο Γιούνκερ διαβεβαιώνει το τουρκικό καθεστώς ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, ως συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
O Γιούνκερ αναφέρεται στην έναρξη των προετοιμασιών σημειώνοντας ότι προχωρεί «χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών». Κι όλα αυτά ενώ στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στα κεφάλαια, το κάνει από την «πίσω πόρτα» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι προφανές πως παρόλο που η κίνηση Γιούνκερ δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη, τα οποία διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο, ωστόσο, προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Λευκωσία, καθώς κινείται στη λογική παραχώρησης δώρων και ανταλλαγμάτων στην Τουρκία, παραβιάζοντας αρχές και αξίες και κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο Νταβούτογλου, στη διάρκεια της συνόδου ανέφερε ενώπιον των 28 της Ε.Ε. πως «ξέρετε τη θέση μας για τη νήσο Κύπρο» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπονοώντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η θέση της Άγκυρας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη.
Όπως πληροφορείται ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», στην επιστολή, ο Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει, μαζί με την Τουρκία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια), 26 (Παιδεία και Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια), χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».
Από την επιστολή-δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκύπτει ευθέως ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν μεθοδεύει το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να υπολογίζει τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και τους λόγους που την οδήγησαν να βάλει στο ψυγείο τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η δέσμευση της Κομισιόν για «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, με ονομαστική αναφορά, επιχειρήθηκε να περιληφθεί και στην «κοινή δήλωση» ΕΕ-Τουρκίας, κάτι που απέτρεψε η Λευκωσία.
Ωστόσο, ο Γιούνγκερ φρόντισε να την επαναφέρει από την «πίσω πόρτα». Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που εγκρίθηκε από τους «28», δεν είναι άλλωστε αποτρεπτικό, καθώς «σημειώνει τη δέσμευση της Κομισιόν να ολοκληρώσει, το πρώτο τρίμηνο του 2016 την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα ενός αριθμού κεφαλαίων, χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών»
Αν και η θέση του κ. Γιούνκερ δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη, τα οποία διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο, εντούτοις προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Λευκωσία, καθώς κινείται στη λογική παραχώρησης δώρων και ανταλλαγμάτων στην Τουρκία, παραβιάζοντας αρχές και αξίες και κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ.
Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν κινείται στη βάση συνεννόησης με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό, «με κάθε αντάλλαγμα».
Είναι δε προφανές ότι η επιλογή του πρώτου τριμήνου 2016, για το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, δεν είναι τυχαία. Συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι Ευρωπαίοι επίσημοι για λύση του Κυπριακού, στη βάση και της ενημέρωσης της οποίας έτυχαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο κ. Γιούνκερ φρόντισε μάλιστα να επαναλάβει την αισιοδοξία του για λύση του Κυπριακού τους προσεχείς μήνες, θέση που διατύπωσε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πέραν από τα δώρα που εξασφάλισε η Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής με αντάλλαγμα την παραμονή 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, η Κομισιόν και η Γερμανία, επιχειρούν να «αμβλύνουν το προσφυγικό βάρος» της υποψήφιας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οκτώ κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σουηδία) αντάλλαξαν απόψεις για τη μετεγκατάσταση 400 χιλιάδων εκ των προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει εισηγήσεις, ενώ η μετεγκατάσταση θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου