Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Αποκαλύφθηκε το εγγραφο της Ε.Ε. για έξοδο της Ελλάδας...

Σωροί από σωσίβια σε ακτή της Λέσβου...από την συνθήκη Σένγκεν...

«Φωτιά» στη συζήτηση για το προσφυγικό έρχεται να βάλει εσωτερικό έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν», με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2015, και στο οποίο καταγράφεται η πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλει...
ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα κρατών-μελών με διάρκεια δύο ετών.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν για συγκεκριμένα κράτη-μέλη, ενώ στο έγγραφο «φωτογραφίζεται» η Ελλάδα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, με βάση και τις αποφάσεις της 20ης Νοεμβρίου, θα πρέπει:

Να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα, τα οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένα
Να αναπτυχθούν, όπου το απαιτούν οι συνθήκες, δυνάμεις ταχείας παρέμβασης και αστυνομικοί ώστε να εξασφαλιστεί η συστηματική παρακολούθηση και οι έλεγχοι ασφαλείας.
Συνεπώς η Ε.Ε. προτείνει:

Να γίνουν πολύ περισσότερες προσπάθειες για να αποφευχθεί η παράνομη διάβαση συνόρων (είσοδος και έξοδος) και να εξασφαλιστεί ότι θα εξωτερικά σύνορα θα διασχίζονται μόνο από τα σημεία ελέγχου
Να αναπτυχθούν δυνάμεις ταχείας επέμβασης για αυτόν τον σκοπό. Αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με τα εξωτερικά χερσαία σύνορα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
Να αναπτυχθεί δύναμη του FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζονται με τις γειτονικές χώρες.
Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των σοβαρών ελλείψεων στα εξωτερικά τους σύνορα αρκετά μέλη κράτη έχουν θέσει σε ισχύ προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά του.

Με βάση τα όσα προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν τέτοιο έλεγχοι δεν μπορούν να κρατήσουν για περισσότερο από έξι μήνες, καθώς η παράταση της περιόδου θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου μετά από πρόταση της Επιτροπής.

Μια τέτοια πρόταση μπορεί να υιοθετηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης κατά την οποία η Σένγκεν έχει κριθεί ελλιπής και τα μέτρα που προβλέπονται είναι ανεπαρκή. Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις η συνολική λειτουργία του χώρου, χωρίς εσωτερικό έλεγχο συνόρων, τίθεται σε κίνδυνο και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάασεις αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εδωτερική ασφάλεια, η χρονική προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών.

Πάνω σε αυτή τη βάση η προεδρία:

Προτείνει το συμβούλιο να καλέσει την Επιτροπή να παρουσιάσει μια πρόταση, σύμφωνη με το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, με την οποία ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγων σε όλα ή σε μέρος των συνόρων τους.
Σκέφτεται, την ίδια στιγμή, όλα τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν στοχεύοντας στην ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας εντός της συνθήκης Σένγκε, ιδιαίτερα της ενίσχυσης στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το έγγραφο...








nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου