Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γ' Παγκόσμιος προ των πυλών... (ΒΙΝΤΕΟ)

gpag


Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία θα δούμε οτι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη ενός γενικευμένου πολέμου. Ας θυμηθούμε λοιπόν πως άρχισαν οι δυο προηγούμενοι πόλεμοι. Απο τις αρχές του 20ου αιώνα οι Μεγάλες δυνάμεις ρίχτηκαν σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων τους δυνάμεων. Στη Βρετανία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% μέσα στη δεκαετία 1890-1900. Το 1913 ήταν 140% υψηλότερες από ότι το 1887. Η Γερμανία, στα μέσα της δεκαετίας του 1890, δαπανούσε 90 περίπου εκατομμύρια μάρκα κάθε χρόνο για το πολεμικό της ναυτικό. Το 1913 είχε ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια μάρκα. Και οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις δεν πήγαιναν πίσω. Πίσω από τις καθησυχαστικές θεωρίες για τις “Μεγάλες Χίμαιρες”, οι άρχουσες τάξεις προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τον Μεγάλο Πόλεμο.
Οι προετοιμασίες δεν ήταν μόνο στρατιωτικές. Από τα τέλη του 19ου αιώνα κιόλας οι Μεγάλες Δυνάμεις ξεχύθηκαν σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν φίλους και συμμάχους, δημιουργώντας έτσι δύο μεγάλους συνασπισμούς.
Το 1882 η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία υπέγραψαν ένα σύμφωνο «αμοιβαίας συνεργασίας» τη λεγόμενη «Τριπλή Συμμαχία».
Το 1907 η Γαλλία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία συνέστησαν την «Τριπλή Συνεννόηση» την λεγόμενη Αντάντ. Οι συμμαχίες και τα στρατόπεδα που αιματοκύλησαν την Ευρώπη το 1914-1918 είχαν διαμορφωθεί χρόνια πριν.
a pagkosmios 
Στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μόσχα και το Βερολίνο οι άρχουσες τάξεις προσπάθησαν να ρίξουν το φταίξιμο απλά στην άλλη πλευρά. Και οι ηγέτες της αριστεράς, που τα προηγούμενα χρόνια υιοθετούσαν τις αναλύσεις των φιλελεύθερων αστών για την «παγκοσμιοποίηση» και τις «μεγάλες χίμαιρες» έτρεξαν, για μια ακόμα φορά, να συμφωνήσουν μαζί τους: στη Γερμανία οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -με μοναδική εξαίρεση τον Καρλ Λίμπκνεχτ υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό για τον πόλεμο. Στη Ρωσία ο μαρξιστής Πλεχάνοφ και ο αναρχικός Κροπότκιν τάχθηκαν ανεπιφύλακτα στην πλευρά του Τσάρου. Στη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα στήριξε ανεπιφύλακτα την «εθνική υπόθεση».
bpagk 
Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος έγινε μετά από το κραχ του 1929 και μετά από μια σειρά γεγονότων ανάδειξης του Χίτλερ σε Γερμανό Δικτάτορα. Τα ερείπια και στους δύο πολέμους ήταν πολύ μεγάλα. Ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει κατα πάσα πιθανότητα ανάμεσα στους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους. Οι συνέπειες.... απλά πρωτοφανείς στα παγκόσμια δεδομένα. Να θυμίσουμε οτι και πάλι πριν 7 χρόνια είχαμε κραχ των Lehman Brothers. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο...










voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου