Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Έρχεται νέο μνημόνιο! Πανικός στο Μαξίμου…

mnimonio3


Σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr, γρίφους άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αφού στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα Μνημόνια στο μέλλον, μιας και η ΕΕ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή της μέχρι το τέλος. Ο Ντομπρόσβκις θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα σημειώνει πως οι δανειστές θα δεχτούν και άλλες εναλλακτικές όσο αφορά το Ασφαλιστικό, όμως δεν πρόκειται να δεχτούν την πρόταση για αύξηση εισφορών. Επιπλέον, κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο ΔΝΤ την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ πρόκειται να αποφασίσει. Τέλος, δεν αρνείται ότι μπορεί να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος.
Επιπλέον,ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε τα εξής:
«Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που εξυπακούεται, είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της E.E. θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αλλά φυσικά, τα έγγραφα της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιβληθούν στο ΔΝΤ και στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του ίδιου του ΔΝΤ, με βάση τα δικά του προγράμματα και τους δικούς του όρους. Είναι σαφές ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι να συντονιστούν οι όροι αυτοί με τους θεσμούς της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε στα προηγούμενα προγράμματα και με άλλες χώρες»
Σε ερώτηση του τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποσύρει εθελοντικά το ενδιαφέρον του για μια τρίτη ελληνική δανειακή συμφωνία, ο Ντομπρόβσκις διαμήνυσε πως στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποσύρει εθελοντικά το ενδιαφέρον του για μια τρίτη ελληνική δανειακή συμφωνία, αυτό που θα περιμένουν είναι «ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Σχετικά, από την άλλη μεριά με το ελληνικό χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει πως η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη μεθοδολογία τη σχετική με το πώς θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητά του, με βάση δηλαδή το κόστος εξυπηρέτησής του και ξεκαθάρισε ότι το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται από τις εναλλακτικές διεξόδους.
«Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι «Έχουμε ήδη καθυστερήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος».
Ωστόσο ο κ. Ντομπρόβσκις, αν και τόνισε πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα προχωράει , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως η πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον.







voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου