Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Έκτακτο: Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας...


kina hpa
Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, ναύαρχος Γου Σενγκλί, έστειλε τελεσίγραφο στον Αμερικανό ομόλογό του ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον. Το τελεσίγραφο ήταν μια προειδοποίηση (η τελευταία μάλλον) προς τις ΗΠΑ, ότι εάν προσεγγίσουν και παραβιάσουν ξανά τα 12 ναυτικά μίλια στη Νότια Σινική Θάλασσα χωρίς προηγουμένως πάρει σχετική άδεια, τότε θα υπάρξει πόλεμος.
«Οι προκλήσεις των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κινεζικού ναυτικού, «μπορεί να προκαλέσουν δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο». Απείλησε δηλαδή πώς όποιο πλοίο παραβιάσει τα 12 ναυτικά μίλια θα βυθιστεί. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται να υπαχθεί η υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Ουάσινγκτον ήταν πως οι διεκδικήσεις της Κίνας δεν μπορούν να περιορίσουν την ελεύθερη εμπορική κίνηση -η περιοχή βρίσκεται πάνω σε καίριο ναυτιλιακό διάδρομο. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης εμπορικής κίνησης είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία» είχε αναφέρει ο Λευκός Οίκος.





voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου