Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Κασουλίδης: «Oι στρατοί δεν δίνουν λύση, αλλά δημιουργούν προβλήματα»


kasoulidis
Η ασφάλεια είναι ουσιαστικό, αν όχι το πιο σημαντικό, ζήτημα που αφορά όλους τους Κυπρίους δηλώνει σε συνέντευξη του στον «Κυριακάτικο Φιλελεύθερο» ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νιώσουν το ίδιοι ασφαλείς όπως και οι Τουρκοκύπριοι.
Ο Υπουργός τονίζει ότι η ασφάλεια είναι το πρώτιστο ζήτημα στο οποίο πρέπει να καταλήξουν οι συνομιλίες. Υποδεικνύοντας, παράλληλα πως τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα τα θέματα ασφάλειας δεν λύνονται μέσω στρατών. «Οι στρατοί δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα, γεγονός που αποδεικνύεται από την ιστορία του Κυπριακού προβλήματος», τονίζει.
Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ και τις προειδοποιήσεις του να μην αναμένεται στήριξή του σε λύση που θα εμπλέξει το ΝΑΤΟ, ο Υπουργός τονίζει: «Στρατοί δεν μπορούν να αποτελέσουν τον παράγοντα που συνθέτει μια ομαλή συμφωνία μεταξύ των Κυπρίων. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση στρατιωτικών οργανισμών όπως είναι το ΝΑΤΟ».
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως όταν υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της ασφάλειας θα συζητηθεί και από τις σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις και στέλνει σαφές μήνυμα πως η λέξη «βέτο» δεν μπορεί να υπάρχει στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.
Οσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων ο κ. Κασουλίδης υπογραμμίζει πως είναι ανενεργές από το 1974. Οι συνθήκες εγγυήσεως, σημειώνει, εγγυούνται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως μετά την εισβολή και την κατοχή οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους και απώλεσαν το ρόλο τους.
Σε ότι αφορά το περιουσιακό, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι έχει γίνει πολλή δουλειά αλλά χρειάζεται άλλη τόση για να μπορέσουν να απαντηθούν με λεπτομέρεια όσα τα ζητήματα και η εικόνα να κριθεί στο σύνολό της. Σημειώνει την αναγνώριση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και στέκεται στη θεραπεία του. Αναφέρει ότι οι περιπτώσεις ελληνοκυπρίων χρηστών και τουρκοκυπρίων χρηστών θα εξεταστούν στην ίδια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου