Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Προσπαθεί να «αγοράσει» χρόνο η κυβέρνηση


Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έσπασε τα μέτρα του Μνημονίου και τα δύσκολα τα στέλνει προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, εκεί που προφανώς είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση


(Ανανεωμένο) Είναι να απορεί κανείς με αυτή την κυβέρνηση, αυτόν τον πρωθυπουργό αλλά και τον κόσμο που τον στηρίζει. Διότι μπορεί να υπάρχει απογοήτευση, να μην είναι και τόσο ικανό το σημερινό πολιτικό προσωπικό, αλλά να επιλέγει ο λαός να στηρίξει έναν άνθρωπο που καταστρέφει τη χώρα, αυτό είναι πράγματι ιδιαίτερα περίεργο.
Ο κ. Τσίπρας την καταστρέφει μέρα μέρα απλά και μόνο για να σώσει το πολιτικό του «σαρκίο» , δηλαδή για να μπορέσει ο ίδιος να κρατηθεί στο πολιτικό στερέωμα.
Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έσπασε τα μέτρα του Μνημονίου και τα δύσκολα τα στέλνει προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, εκεί που προφανώς είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση. Αγροτική φορολόγηση και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για όλα τα κόμματα και επιχειρείται να βρεθεί λύση προκειμένου να μην είναι τόσο βαρύ το πακέτο.
Έτσι επελέγη η λογική της αναβολής η οποία μεταθέτει προφανώς τις εκλογές. Γιατί αν την Τετάρτη έπεφτε άγριο... ξύλο στη Βουλή τότε δεν αποκλείεται να προκηρύσσονταν εκλογές στα τέλη Αυγούστου διαλύοντας τα πάντα. Τώρα οι κάλπες μπορούν να μετατεθούν για μερικές εβδομάδες αργότερα, αλλά σίγουρα όχι πολύ μακριά αφού η κυβέρνηση έχει τις δημοσκοπήσεις με το μέρος της, ο κόσμος ζει ακόμη στο ροζ συννεφάκι του «όχι», το Μνημόνιο είναι ακόμη θεωρία, ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη λογική ότι για όλα φταίνε οι ξένοι. Και το κυριότερο: Το χέρι στην τσέπη δεν έχει μπει ακόμη. Ο ΦΠΑ που ισχύει είναι μια σημαντική επιβάρυνση, όχι όμως, κάτι που θα ταράξει τους πάντες. Απλά θα αγοράζουν λιγότερα και θα υποχωρήσει η κατανάλωση. Όταν όμως θα κληθούν πολίτες και επιχειρήσεις να πληρώσουν μερικά δισ. ευρώ σε φόρους, ΕΝΦΙΑ, έκτακτες εισφορές κ.λπ. τότε ο κλοιός θα σφίξει και για τον λαοπρόβλητο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε κάπου τότε θα γίνουν και εκλογές.
Το ερώτημα είναι αν το θέλουν και οι ξένοι. Και τι θα γίνει στην Ελλάδα. Υπό κανονικές συνθήκες οι δανειστές θα επιθυμούσαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο εδώ και τώρα. Είτε να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας (πράγμα δύσκολο), είτε να πεταχτεί έξω από το πολιτικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ (πράγμα επίσης δύσκολο) είτε να γίνουν εκλογές, να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας το κόμμα του και να φτιάξει μια κυβέρνηση με άλλους πετώντας έξω και το φιλαράκι του τον Πάνο.
Όλα είναι ανοικτά αφού ζούμε ιστορικές στιγμές φαιδρότητας. Την ώρα που η χώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να γλιτώσει από τους δραχμοφονιάδες και τους συνωμότες, μέσα στο καλοκαίρι στήνονται παιχνίδια, τακτικισμοί και λαϊκισμοί.
Το ξέραμε ότι το Μνημόνιο θα ήταν σκληρό και έγινε ακόμη σκληρότερο με την... ευγενική χορηγία του Τσίπρα. Αν αρχίσει ο ένας κλάδος να πολεμάει τον άλλον για να γλιτώσει τότε δεν έχει σωτηρία η Ελλάδα. Αν αρχίσουν οι βουλευτές της αγροτιάς να απειλούν, το λόμπι των δικηγόρων να εκβιάζει και άλλοι να «πουλάνε» λαϊκισμό με την οκά τότε δεν υπάρχει διέξοδος. Είτε πάμε σε εκλογές, είτε σε άλλη κυβέρνηση.






phgh:antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου