Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Το ρήγμα όλο και μεγαλώνει





Οι φόβοι μου επιβεβαιώνονται μετά και τις δηλώσεις του Λαφαζάνη.
Όταν ο Τσίπρας τονίζει συνεχώς ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός συγκυβέρνησης με τα Ποτάμια απευθύνεται στον Λαφαζάνη που τον σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση.Δεν είναι τυχαία και τα λόγια του Καρτερού σε άρθρο του στην Αυγή: "Αν όμως επεδίωκαν -κι αυτό αντιστοιχεί στην ιστορία και τη σοβαρότητα των περισσότερων- να κερδίσουν την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το πράγμα αλλάζει."

Τα βήματά τους είναι πολύ απλά και ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό όταν είχαν αρχίσει να στοχοποιούν έναν-έναν τους συνεργάτες του Αλέξη.

Α.Όπως δηλώνουν ανοιχτά πολλά στελέχη της πλατφόρμας θέλουν να επιβάλουν την δικιά τους άποψη ως πλειοψηφική εντός του Σύριζα.
Β.Για να πάρουν την πλειοψηφία του Σύριζα πρέπει να αποδείξουν ότι ο Τσίπρας είναι ίδιος με τους άλλους και με αυτόν τον τρόπο να χάσει την στήριξη του κόμματος
Γ.Τον φέρνουν σε πολιτικό αδιέξοδο ώστε να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με τα Ποτάμια και αυτό θα γίνει μονό αν συνεχίζουν να είναι βουλευτές στον Σύριζα αλλά καταψηφίζουν τα νομοσχέδια.Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης αναφέρετε συνέχεια ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τους (άλλους).


Γιώργος Πετρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών


«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Αυτή είναι η εικόνα ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι διαχωριστικές γραμμές έχουν τραβηχτεί και είναι απολύτως ορατές, ενώ το ρήγμα που προκάλεσε η συμφωνία με τους δανειστές μοιάζει οριστικό και μη διαχειρίσιμο.

Εκείνο που απομένει, όπως όλα δείχνουν, είναι η διαχείριση της επερχόμενης διάσπασης, με την εσωκομμματική αντιπολίτευση να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στο εσωτερικό της πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση το αντιπολιτευτικό ρεύμα πολύ σύντομα θα βρεθεί σε τροχιά συνεχούς φθοράς και απαξίωσης.

Τακτικές και κριτικές


Οι φωνές αυτές έγιναν πιο έντονες το Σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Π. Λαφαζάνης, με δύο παρεμβάσεις του στον Τύπο θεωρήθηκε πως δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα επιδίωξε να λύσει. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» ο τέως υπουργός είπε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να εφαρμόσει μέχρι τέλους και το νέο Μνημόνιο, τότε κινδυνεύει. Κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε μια νέα μεγαλύτερη ΔΗΜΑΡ ή σε ένα είδος μεγάλου πολυσυλλεκτικού Ποταμιού.

Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει αυτή την αρνητικότατη εξέλιξη. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα θα επανακάμψει στις αντιμνημονιακές ρίζες του. Αυτό, άλλωστε, επιθυμεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ο οποίος διατηρεί ψηλά τις δημοκρατικές, προοδευτικές και σοσιαλιστικές αρχές του».

Επίσης σε άρθρο του στα «ΝΕΑ», ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να συνομολογήσει ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο, μαζί με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επιχειρεί τώρα να ψηφίσει στη Βουλή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια κάνει και το λάθος να εφαρμόσει και στην πράξη αυτό το Μνημόνιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κινδυνεύσει με μετάλλαξη και η χώρα με βέβαιη επιδείνωση της ήδη τραγικής θέσης της».

Οι δημόσιες αυτές παρεμβάσεις του τέως υπουργού από αρκετούς της Αριστερής Πλατφόρμας μεταφράστηκαν ως μια προσπάθεια να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα και ως καλλιέργεια ψευδαισθήσεων πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, πως η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να μετατραπεί σε μια παρένθεση που σύντομα θα λήξει κι όλα θα γίνουν όπως πριν.

Δεν λείπουν όμως κι εκείνοι που θεωρούν πως οι τοποθετήσεις του Π. Λαφαζάνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από κινήσεις τακτικής, ώστε την επερχόμενη διάσπαση να τη χρεωθεί η ηγεσία του κόμματος και όχι η εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση στη βάση της Αριστερής Πλατφόρμας δεν υπάρχει άποψη που να λέει πως πρέπει να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι υποστηρίζουν πως πολύ σύντομα το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως και με σαφή τρόπο.

Ταυτόχρονα με τα εσωκομματικά, η Αριστερή Πλατφόρμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τις επιθέσεις που δέχτηκε από μερίδα του κυριακάτικου Τύπου, η οποία τους χαρακτηρίζει «συνωμότες της δραχμής» και μέρος του «σχεδίου Σόιμπλε» για έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Βρόμικη και συκοφαντική» χαρακτήρισε με δήλωσή του αυτή την επίθεση ο Π. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «ξεπερνάει κάθε προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά και θυμίζει άλλες σκοτεινές και ανώμαλες εποχές στη διαδρομή της χώρας».

Πρέπει να σημειωθεί όμως πως μέσα στην Αριστερή Πλατφόρμα θεωρούν συνυπεύθυνη την κυβέρνηση γι’ αυτή την επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι δεν παίρνει θέση και σιωπά και θυμίζοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε στηρίξει τη συμφωνία με τους δανειστές αναφέροντας πως οι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις ήταν η άτακτη χρεοκοπία και το «σχέδιο Σόιμπλε». «Συνεπώς- λένε με νόημα- γνώμη του πρωθυπουργού είναι πως οι δικές μας απόψεις αποτελούν μέρος του σχεδίου Σόιμπλε, αφού ποτέ δεν υποστηρίξαμε την άτακτη χρεοκοπία».

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας, έστρεψε προς τη μεριά της κυβέρνησης την κατηγορία περί προσχώρησης στη λογική Σόιμπλε, γράφοντας σε άρθρο του: «Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα όσα λέγονται, δεν πήγε κόντρα στον Σόιμπλε. Απλώς διάλεξε τον πρώτο δρόμο που της πρόσφερε ο οικονομικός προκουράτορας της Ευρώπης. Το κείμενο που ψηφίστηκε στη Βουλή βασίζεται ξεκάθαρα στην πρόταση Σόιμπλε: σκληρό Μνημόνιο, ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, νεοαποικιακή επιτήρηση, αυτόματος περιορισμός των δαπανών και πολλά άλλα τρομακτικά μέτρα, ιδίως για μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι συνεδριάσεις κομματικών οργανώσεων οι οποίες με ψηφίσματά τους τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, ενώ δεν έλειψαν οι σκληρές εκφράσεις κατά της κομματικής ηγεσίας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε φαντασία, όπως στην περίπτωση μιας οργάνωσης μελών η οποία ταύτισε όσους υπέγραψαν το νέο Μνημόνιο με τους δωσίλογους της Κατοχής.

Οι 109 έγιναν 108


Διαχώρισε τη θέση της από τους 109 η Κυριακή Μάλαμα, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιστολή της προς τον γραμματέα του κόμματος, Τάσο Κορωνάκη, αναφέρει πως ποτέ δεν της ζητήθηκε η υπογραφή της στο κείμενο των 109 και ότι η ίδια διαφωνεί με αυτές τις πρακτικές.






Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου