Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ερχεται ανασχηματισμός - Ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση

Τσίπρας: «Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης»
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, είναι ο ανασχηματισμός ώστε να προχωρήσουν τα νομοσχέδια που πρέπει να νομοθετηθούν. 
Το βλέμμα όλων των κυβερνητικών στελεχών είναι πια στραμμένο στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Στο παρασκήνιο, οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες στους στενούς του συνεργάτες να ετοιμάσουν μία πρώτη λίστα ονομάτων που θα έχει στο συρτάρι του με …υποψήφιους υπουργούς, ώστε να λάβει τις τελικές του αποφάσεις με το που θα επιστρέψει από Βρυξέλλες.

Όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει,καθώς η νομοθέτηση μέτρων δεν μπορεί να επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Ακόμη, το περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τις παραιτήσεις όσων στελεχών δεν στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ πέρα από την απομάκρυνση κάποιων, θα υπάρξουν μετακινήσεις αλλά και αναβαθμίσεις ορισμένων υπουργών.

Δεν μπαίνουν υπουργοί από Το Ποτάμι

Με αφορμή την αναθέρμανση των σχέσεων Τσίπρα-Θεοδωράκη, αλλά και τις φήμες περί συμμετοχής στελεχών από το ΠΟΤΑΜΙ στην κυβέρνηση, από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα σε επίπεδο συνεργασίας κομμάτων.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα μεμονωμένα πρόσωπα που δεν θα προέρχονται υποχρεωτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ (κατά τα πρότυπα των κκ Πανούση, Παπαγγελόπουλου κα) -για να δώσουν ένα στίγμα διεύρυνσης -και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό της χώρας.

Οχι στα σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό Τσίπρα

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή τη συναινετική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ,ΠΑΣΟΚ) και την παρουσία των ηγεσιών τους στις Βρυξέλλες φούντωσαν τα σενάρια για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Οι πληροφορίες αυτές όπως είναι φυσικό έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η αντίδραση είναι –μέχρι στιγμής- σταθερή και κάθετη: «ο Αλέξης Τσίπρας όπως άλλωστε κι ο ίδιος το έχει πει δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού και άρα δεν θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται τουλάχιστον να μην αποκλείουν την πιθανότητα κάτω από ειδικές συνθήκες να δρομολογηθεί ένα τέτοιο σχήμα, ωστόσο διαβεβαιώνουν πως δεν θα είναι επικεφαλής του ο σημερινός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου