Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Στο φως λεπτομέρειες για λογισμικό της ΚΥΠ



Στο φως λεπτομέρειες για λογισμικό της ΚΥΠ
Λευκωσία: Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις σε σχέση με τις υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών με λογισμικό και συστήματα της ιταλικής Hacking Team, μετά τη διείσδυση χάκερ στους δικούς της υπολογιστές. Οι αποκαλύψεις απασχολούν πλέον τη δημοσιότητα σε διάφορες χώρες των οποίων μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν αυτό το κακόβουλο λογισμικό, με το οποίο τίθεται εξ αποστάσεων υπό πλήρη έλεγχο το κινητό του «στόχου».
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτονται αυτούσια έγγραφα και πληροφορίες που αφορούν και την Κύπρο. Πέραν των τουλάχιστον επτά συνολικά τιμολογίων που δείχνουν την αγορά τέτοιων συστημάτων από την ΚΥΠ αλλά και άμεσης υποστήριξης στη χρήση του από την ιταλική εταιρεία, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πολλά άλλα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, από στοιχεία που βγαίνουν στο φως διεθνώς, φαίνεται ότι το 2014 υπήρχε τακτική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων της ΚΥΠ με τους Ιταλούς και κυρίως ένα στέλεχος, που αποτελούσε τον σύνδεσμο όχι μόνο για τις οικονομικές υποθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και για την ετοιμασία του κακόβουλου λογισμικού με τη μορφή «κοστουμιών» για τους στόχους που θέλει να παρακολουθεί η ΚΥΠ.

Το 2015, η ηλεκτρονική αλληλογραφία της ΚΥΠ με τους Ιταλούς πολλαπλασιάστηκε. Σε σειρά δεδομένων που αποκαλύπτονται σε ξένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο εμφανίζονται και τα πρόσωπα που διαχειρίζονται το λογισμικό και τις υποκλοπές από πλευράς ΚΥΠ. Το στέλεχος της ΚΥΠ, που έχει παραδοσιακά αρμοδιότητα για τέτοια συστήματα στην υπηρεσία, ελάχιστη επαφή φαίνεται να έχει με τους Ιταλούς. Τα στοιχεία, για κύριο ρόλο και έλεγχο της εξελιγμένης παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πάντως, δεν συνάδουν με την πρακτική πλήρους ελέγχου της χρήσης του συστήματος κάτω από τις διαδικασίες της ΚΥΠ, επισημαίνουν έμπειροι παλαίμαχοι της υπηρεσίας.

Μεταξύ άλλων δεν αποκλείεται τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες να ξεσπάσουν σοβαρά σκάνδαλα από τις αποκαλύψεις, αφού πέραν των άλλων έχει διαρρεύσει και τεράστιος όγκος πληροφοριών με τους κώδικες του κακόβουλου λογισμικού, που περιέχει και τα δεδομένα των «στόχων», οπότε μπορεί να γίνει γνωστό το ποιοι είναι. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ψηφιακά δεδομένα των «στόχων» περιέχονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που διέρρευσε, αφού στέλνονταν στoν M.L. της Hacking Team για την ετοιμασία κακόβουλου λογισμικού στα μέτρα του «στόχου».

Χθες, μετά την πίεση της συνεχιζόμενης αποκάλυψης στοιχείων για το θέμα, ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ με νέα -εκτενή αυτή τη φορά- γραπτή του δήλωση, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην αγορά συστήματος συλλογής στρατηγικών πληροφοριών με τεχνικά μέσα, θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι, σύμφωνα με την πάγια και διαχρονική πρακτική, η ΚΥΠ ενισχύεται με τεχνικό εξοπλισμό ακολουθώντας όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες», δηλώνει ο Α. Πενταράς, υποδεικνύοντας ότι τα κονδύλια μειώθηκαν λόγω κρίσης.

«Ο εν λόγω τεχνολογικός εξοπλισμός αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής της ΚΥΠ», προσθέτει, στο πλαίσιο διατήρησης μιας επιχειρησιακά αξιόπιστης Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και υπενθυμίζει τις συνθήκες, όπως η κατοχή, οι ασύμμετρες απειλές και η αστάθεια στην περιοχή. Ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ υπενθυμίζει την επιτυχία της ΚΥΠ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την υπόθεση της αμμωνίας.

Τέλος ο κ. Πενταράς δηλώνει έτοιμος για κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί νομοσχέδιο για την ΚΥΠ στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά «σεβασμό του κρατικού απόρρητου, όταν προβάλλονται ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».


phgh:http://greeknation.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου