Τα Mirage 2000-5 Mk2 επιλέχθηκαν γιατί και η αιγυπτακή Αεροπορία είναι χρήστης του τύπου, έστω στην αρχική έκδοση ανάλογη των ελληνικών EGM/BGM. οπότε δεν υπάρχει θέμα υποστήριξης. Και είναι μια καλή ευκαιρία για το προσωπικό της 331 Μοίρας να συνασκηθει με μια ξένη Αεροπορία, καθώς για πρακτικούς λόγους κατά κανόνα στο εξωτερικό στις ασκήσεις με τις Αεροπορίας του ΝΑΤΟ στέλνονται F-16 από την ΠΑ.
Η ΠΑ θα συμμετάσχει στην άσκηση με 4 "5άρια" και ανάλογο προσωπικό της 331Μ, το οποίο θα μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Tanta.
Η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα συμφέροντα των ΞΠΑ, καθώς η Ελλάδα, αντίθετα με τις ΗΠΑ και το Ισράηλ, τους δύος στενούς συμμάχους της στην περιοχή, είναι καλοδεχούμενη στην Αίγυπτο από την κυβερνηση Σίσι που κατάφερε να αποφύγει τις τρικλοποδίές της Ουάσιγκτον και να εκκαθαρίσει την ισλαμιστική Αδςλφόττητα προκαλώς ντας την μήνι, φυσικά της Τουρκίας του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ταυτοχρόνως η Ελλάδα και η Αίγυτπος αποτελούν τους δύο πλέον φιλορώσους "παίκτες" στην περιοχή: Η Αίγυπτος μόλις προχθές συμφώνησε για την αγορά 46 αναβαθμισμένων MiG-29M της έεξαωγικής έκδοσης του "SM" που ξεκίνησε να παραλαμβάνει και η ρωσική Αεροπορία, αν και μερικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά θα πρόκειται για το MiG-35 και με κόστος μόλις 2 δισ. δολα. όταν τα 24 Rafale το Κάϊρο θα πληρώσει 3,6 δισ. ευρώ! Σχεδόν τετραπλάσιο κόστους ανά μονάδα σε σχέσηε MiG-29M.
Επίσης έχει παραλάβει πλειάδα ρωσικών α/α συστημάτων τον τελευταίο χρόνο με τις πληροφορίες, όπως το ANTEY-2500 (μια έκδοση του S-300PMU2), Βθκ-Μ2 klp
Τα σενάρια που θα ασκήθούν τα ελληνικά μαχττικά θα είναι αυτά της αεροπορικής απαφγόρευσης και συνεργασίας σε αποστολές CAP στην Α.Μεσόγειο, όπου φυσικά κυριαρχεί το θέμα της ΑΟΖ: Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συφωνήσει στα όρια της δικής τους ΑΟΖ και της κυπριακής και έχουν "στριμώξει" την Αγκυρα... Οι εξελίξεις αναμένοτναι μεπολύ μεγάλο ενδιαφέρον...
Τμήγμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου