Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι κρίσιμοι για τους αγρότες κωδικοί της φετινής φορολογικής δήλωσης



Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος παρέχει η Γενική Γραμματεία Εσόδων μέσα από το καθιερωμένο ετήσιο «βιβλιαράκι» που έδωσε το βράδυ της Τρίτης 26 Μαϊου στη δημοσιότητα και το οποίο, όμως, ελάχιστα σοφότερους κάνει τους αγρότες όσον αφορά το ποιες τελικά θα είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το αφορολόγητο «σκαλοπάτι» των 12.000 ευρώ.
H ζημία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενη χρονιά και να συμψηφιστεί με κέρδη από ίδια δραστηριότητα.H ζημία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενη χρονιά και να συμψηφιστεί με κέρδη από ίδια δραστηριότητα.

Το έντυπο περιορίζεται να επαναλάβει τα όσα λακωνικά αλλά διόλου διαφωτιστικά αναφέρει η πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σύμφωνα με την οποία στον προσδιορισμό του κέρδους από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται «οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής». (άρθρο 2 του ν. 4328/2015). Όπως έγραψε και στο προηγούμενο φύλλο η Agrenda, σύμφωνα με τη διατύπωση αυτή, στον υπολογισμό μπαίνουν, εκτός από την ενιαία ενίσχυση, και οι εξισωτικές (κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς κτηνοτρόφους θα επιβαρυνθούν), οι πληρωμές της νιτρορύπανσης, των βιολογικών, τα ποιοτικά πριμ, ακόμα και οι ενισχύσεις των Νέων Αγροτών.  ενδεχομένως, ενδεχομένως και τα πριμ πρώτης εγκατάστασης.
Οι φετινοί κωδικοί
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο που αφιερώνει στην την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ο κωδικός, οι κρίσιμοι και απαραίτητοι για τους παραγωγούς κωδικοί είναι οι:
- Kωδικοί 461-462 : Εκεί μεταφέρεται το καθαρό εισόδημα από την άσκηση ατομικής  αγροτικής δραστηριότητας από το έντυπο E3 του οποίου η συμπλήρωση είναι απαραίτητη για το φορολογικό έτος 2014.
-Κωδικοι 463-464: Αναγράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη από ατομική αγροτική δραστηριότητα
-Κωδικού 465-466 : Aφορά στη ζημία αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων (αγροτικό-εμπορικό) έχει εφαρμογεί και στις διαδικασίες μεταφοράς τη ζημίας: H ζημία από αγροτικό επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητας. Επιπλέον, εφόσον κάποιος αγρότες προκύπτει ότι εμφανίζει ζημία αλλα φορολογείται βάσει τεκμηρίου για το τρέχον φορολογικό έτος δεν δικαιούνται να μεταφέρει τη ζημία αυτή στα επόμενα φορολογικά έτη.
-Κωδικοί 467-468 Αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων ετών που προέκυψαν από την άσκηση αγροτικής δραστηριότηας στην Ελλάδα σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων
-Κωδικοί 475-476: Δηλώνοντα τα έσοδα από άσκησης αγροτικής δραστηριότητας. Στα έσοδα γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δαςοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προώϐντων, που προϋρχονται εύτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή και ανεξϊρτητα απϐ τον τϐπο και τον τρϐπο

Διαβάστε αναλυτικά τις Οδηγίες Συμπλήρωσης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος 2015.pdf
 
 
phgh:

Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου