Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Μνήμες του 1999 ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός στην Αττική – Μικρές ζημιές σε μεμονωμένα κτίρια, ρωγμές στη Βουλή – Αγωνία για τα επόμενα 24ωρα – Οι εκτιμήσεις των ειδικώV


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική προκαλώντας πανικό καθώς επανέφερε μνήμες από τον σεισμό του 1999. Δύο ώρες μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού, σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.


Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Στην αρχή το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο καθώς και σεισμολόγοι εκτιμούσαν ότι το μέγεθος του σεισμού που ταρακούνησε την Αττική είναι μέχρι και 5,3 Ρίχτερ.Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο σε αυτόματη λύση του ανέφερε ότι ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ μία τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφριά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η γυναίκα που είναι έγκυος έξι μηνών, τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων και διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Από τον ισχυρό σεισμό κατέρρευσαν δύο παλιές κατοικίες σε Πετράλωνα και Δραπετσώνα και τμήμα κτιρίου στη Σταδίου και τέσσερα ή πέντε ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι. Ρωγμές σημειώθηκαν και στο κτίριο της Βουλής.
Οι πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον σεισμό στην Αθήνα
Αρκετές σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αλλά και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προέβη στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Ως προς τις υλικές ζημιές, σημείωσε πως κατέρρευσε μία ακατοίκητη κατοικία στα Πετράλωνα και μία παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.
Παπαζάχος: Στην Πάρνηθα, πάνω από τη Μαγούλα, το επίκεντρο του σεισμού
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή. Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999 και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Πελοπόννησο ο σεισμός – Προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς
Ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή και ανέφερε ότι ακόμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το γεγονός ότι σημειώνονται μετασεισμοί είναι ενθαρρυντικό.
Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούςΟ καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.
Λέκκας: Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.
Η στιγμή του σεισμού από κάμερα μέσα σε διαμέρισμα
Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που αναρτώνται τα τελευταία λεπτά στα social media και αποτυπώνουν τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα.Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε τι συμβαίνει σε ένα διαμέρισμα την ώρα του σεισμού.
Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στην πλατεία Κοτζιά
Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρεται σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.
Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Επίσης έπεσαν δύο προσόψεις καταστημάτων και ένας τοίχος εγκαταλελειμμένου καταστήματος.
Κατέρρευσε παλιά κατασκευή στο λιμάνι του Πειραιά
Μία παλιά κατασκευή στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε1 του Πειραιά κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό.
Λύγισε ο σταυρός σε εκκλησία στο Μοναστηράκι
‘Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα romfea.gr στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μοναστηρακίου έχει λυγίσει ο Σταυρός στο καμπαναριό.
Ζημιές στο κτίριο της Βουλής
Ζημιές αναφέρθηκαν στο κτίριο της Βουλής από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία στα γραφεία του ΚΚΕ, ενώ έσπασε μια τζαμαρία από την έκθεση της Βουλής στο περιστύλιο.
Κατέρρευσε τμήμα κτιρίου στη Σταδίου
Σοβαρές φθορές υπέστη από τον σεισμό που «χτύπησε» το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα, κτίριο επί της Σταδίου.
Πρόκειται για το κτίριο, όπου στεγάζονταν ο κινηματογράφος «Αττικό» και «Απόλλων».
Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα
Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.



OLYMPIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου