Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

«Καμπανάκι»: Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα σε όλο και λιγότερα ελληνικά χέρια

«Καμπανάκι»: Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα σε όλο και λιγότερα ελληνικά χέρια

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Οι μετανάστες, παράνομοι και μη, αποτελούν σήμερα περισσότερο από το ένα τρίτο του μισθωτού αγροτικού δυναμικού στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, γεγονός που τους καθιστά πλέον ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς τομέα.

Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για τη «Συμβολή των μεταναστών στον αγροτικό τομέα: τάσεις, ευκαιρίες, προκλήσεις».
Στην κορυφή βρίσκεται η Ελλάδα.
Γιατί αυτό; Οι Έλληνες δείχνουν να μην ενδιαφέρονται ή να πηγαίνουν για μία σεζόν και μετά να εξαφανίζονται.
Ως εκ τούτου, η έλλειψη ελληνικών εργατικών χεριών προσφέρει την ευκαιρία σε χιλιάδες «μετανάστες» που κατακλύζουν την Ελλάδα, με τις «ευλογίες» της Τουρκίας, να βρουν δουλειά στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την βιομηχανική επεξεργασία, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας περιμένουν να προσγειωθεί δίπλα τους ένα «γραφείο διευθυντή».
Όπως αναφέρει η αγροτική ενημερωτική ιστοσελίδα «ypaithros.gr», την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των μεταναστών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα έχει αυξηθεί ραγδαία.
Ειδικότερα:
Το 2008, το ποσοστό των μεταναστών που ανήκαν στο μισθωτό αγροτικό δυναμικό της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ήταν αντίστοιχα 19,1%, 19,4% και 17%. Το 2013, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί αρκετά, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πρώτη. Συγκεκριμένα, το ποσοστό στην Ιταλία έφτασε στο 24%, στην Ιταλία το 37%, ενώ στην Ελλάδα έφτασε λίγο πάνω από το 50%. Αυτό δηλώνει ίσως την αδυναμία της Ελλάδας να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αλλά είναι ενδεικτικό και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών απορροφήθηκε από τον πρωτογενή τομέα.
Οι κυριότεροι παράγοντες που προσελκύουν τους μετανάστες στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση:
  • Η εύκολη και πιο φθηνή πρόσβαση σε τρόφιμα και καταλύματα στην επαρχία.
  • Η ζήτηση του αγροτικού τομέα για δεξιότητες και ικανότητες ανταποκρίνεται συχνά στις ικανότητες του εισερχόμενου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εμπειρίας που μπορεί να διαθέτουν.
  • Η εγκατάσταση και η ενασχόληση σε μία αγροτική περιοχή είναι συνήθως ευκολότερη για ανθρώπους που έρχονται στην χώρα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά.
Η γεωργία γίνεται λοιπόν σημαντικό «σημείο εισόδου» για τους παράνομους μετανάστες, καθώς ελάχιστοι Έλληνες «συγκινούνται» από την προοπτική της υπαίθρου, προτιμώντας τα επιδόματα ενίσχυσης της ανεργίας από το Κράτους μέσα στις πόλεις.
Η πρωτογενής παραγωγή της Ελλάδας περνά από όλο και περισσότερα χέρια παράνομων ή μη μεταναστών!
Είπατε κάτι;


el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου