Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ισχυρό μήνυμα σε Σκόπια και Αλβανία από Παυλόπουλο -Τσίπρα


 
«Πυρετός» επαφών και διαβουλεύσεων επικρατεί για το Σκοπιανό ζήτημα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συναντάται στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα και από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Στις δηλώσεις τους ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών και αφού ο κ. Τσίπρας σχολίασε το κρύο στην Αθήνα, το οποίο όπως είπε δεν τον πτοεί, μετά το κρύο που έκανε στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα θέματα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ: «Είναι θέματα που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική και επιδιώκουμε να τα λύσουμε. Αν δεν τα λύσουμε, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο».
Και συνέχισε: «Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα -θετική, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι και η αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού».
«Δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή, η χώρα κυρίως στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ για την ενημέρωση» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής. Είναι πολύ σημαντική η εκταφή των οστών των πεσόντων μας στην Αλβανία».
«Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα που το θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εμείς. Άρα, ο δρόμος των γειτόνων μας προς την ΕΕ περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού ήταν ταυτόχρονα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την καλή θέληση, αλλά υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο» υπογράμμισε επίσης.




ethnika themata ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου